Voorzitter van Babantia Harry Colsters is blij met de stijgende populariteit van het fietsen.
Voorzitter van Babantia Harry Colsters is blij met de stijgende populariteit van het fietsen. (Foto: ad)

Brabantia zet jubileum kracht bij

Ad Adriaans

Met toertocht en feestavond

TWC-ATB Brabantia viert dit jaar het zestigjarig bestaan. Tijdens diverse clubactiviteiten gedurende dit jaar staat de toerclub stil bij dit jubileum. Op zaterdag 8 september is er een receptie met feestavond voor de leden.

VELDHOVEN - Wielervereniging Brabantia Zeelst werd in 1958 opgericht en sloot zich aan bij de Rooms Katholieke Nederlandse Wielrenfederatie (RKNWF). In dat eerste jaar werd een ploeg van zes renners clubkampioen van deze RKNWF. In de beginjaren werden diverse overwinningen in Brabant en Limburg behaald. In 1960 werd de eerste 'nacht van Zeelst' verreden. Toen deze wedstrijd in de jaren zeventig niet kon doorgaan, kwam toenmalig voorzitter Piet de Bont met het idee de 'Koers van Oers' te organiseren. De 'Nacht van Zeelst' werd vanaf 1976 tot 1985 opnieuw gehouden. Vanaf 1975 ligt het accent meer op toerevenementen.

Harry Colsters is vanaf 1985 bij de club betrokken en is sinds vijf jaar voorzitter. Hij is blij met de stijgende populariteit van het fietsen. "Ooit hadden we minder dan honderd leden. De laatste tien jaar stijgt het aantal weer elk jaar." Momenteel telt de club 227 leden. 22 daarvan zijn dames waarvan de jongste zestien jaar is.

Brabantia is momenteel niet meer als wedstrijdvereniging actief, maar heeft het hele jaar door een volle kalender. Zo zijn er clubritten op dinsdag- en vrijdagmiddag, woensdagavond en zondagochtend. De laatste tien jaar wordt er in juni een fietsweekend gehouden. Meestal wordt daarbij overnacht in een jeugdherberg. Vanwege het jubileum verbleef de groep dit jaar in een hotel. Op vrijdag gaat het per fiets naar de plaats van bestemming, doorgaans zo'n 120 tot 130 kilometer van hier. Op zaterdag wordt een plaatselijke tocht gereden van honderd kilometer of meer. Op zondag fietsen de deelnemers weer terug naar Zeelst. In december en februari houdt de club enkele veldtoertochten. Colsters: "De tocht in december trekt zo'n vijfhonderd deelnemers en die in februari driehonderd. Het vertrek is vanaf ons thuishonk: Gasterij 't Dorpsgenot. Daar vindt op 8 september ook onze feestavond plaats."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden