Na eerder competitie te hebben gespeeld, is Gerard nu lid van het funteam van De Kemphanen in Eindhoven. FOTO: Bert Jansen.
Na eerder competitie te hebben gespeeld, is Gerard nu lid van het funteam van De Kemphanen in Eindhoven. FOTO: Bert Jansen. (Foto: )

'Als je op het ijs staat, is het vol gas'

Hannie Bettgens.

Mijn sport is...

"Het is een geweldig mooie sport. Ook om naar te kijken." Veldhovenaar Gerard van Kemenade vertelt over zijn sport. En dat is ijshockey.

VELDHOVEN - Door de krant is hij in aanraking gekomen met ijshockey. "Daarin stond een oproep en daarop heb ik gereageerd. Ik was toen 37 jaar en toe aan iets nieuws. Daarvoor heb ik van allerlei sporten gedaan, maar schaatsen en ijshockey? Daar dacht ik tot op dat moment niet zo aan."

Explosief

Inmiddels speelt hij meer dan 23 jaar. "Intussen heb ik ook leren schaatsen... In het begin kon ik alleen maar een beetje vooruit schaatsen, maar in het ijshockey moet je ook snel achteruit kunnen, bochten maken, vallen en snel weer opstaan."
Dat Van Kemenade direct enthousiast over ijshockey is, is te danken aan de trainer. "We kregen les van een van de spelers uit de eredivisie, na hun eigen training. We hadden natuurlijk nog niets van kleding en zo. We droegen de bezweette shirts die de spelers voor ons aan hadden gehad. Maar hé, we konden wel spelen en vanaf de eerste training was ik verkocht aan het spelletje." Van Kemenade vindt het jammer pas op latere leeftijd te zijn gaan spelen. "Het is een schitterende sport. Heel explosief! Je kan je in korte tijd helemaal leegrijden. Als je op het ijs staat. is het vol gas."

Een wedstrijd duurt 3 x 20 minuten. Daarmee komt een wedstrijd meestal op 1,5 uur uit, inclusief dweilpauzes. "Het prettigst voor mij is dat het een snelle sport is. Aanvallen en verdedigen. Anderhalve minuut spelen kost veel kracht omdat je jezelf in die tijd volledig geeft en tijd op de bank nodig hebt om te herstellen voor de volgende anderhalve minuut. Dat is ook de reden dat een team uit een groter aantal spelers bestaat, terwijl je maar met 6 spelers op het ijs staat; 2 verdedigers, 3 aanvallers en 1 goalie."
Volgens Van Kemenade is ijshockey een stevige sport, maar met regels die heel beschermend zijn. "Op Studio Sport laten ze meestal alleen een vechtpartij zien, maar in de praktijk gebeurt dat zelden. Ok, er wordt wel eens een beuk uitgedeeld, maar nooit gemeen. En zeker niet om iemand bewust een blessure te bezorgen. In al die jaren heb ik maar 1 keer een blessure gehad, een paar gekneusde ribben, dus dat valt wel mee. IJshockey is heel sportief. Het is een keer voorgekomen dat we gestopt zijn met een wedstrijd. De gasten waren alleen maar aan het ruzie zoeken maar daarvoor gaan wij het ijs niet op."

Funteam

Na eerder competitie te hebben gespeeld, is Gerard nu lid van het funteam. Het team traint 1 keer per week 1,5 uur op de vrijdagavond. "Daarvoor zet ik alles aan de kant. Op vrijdagavond wil ik het ijs op! Dan doen we oefeningen, tactiek; hoe bouw je een aanval op of verdedig je? Er zit zoveel variatie in, ik denk niet dat ik er ooit genoeg van zal krijgen."

www.eindhoven-kemphanen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden