"Vrijmetselarij kan heel veel aan de maatschappij bijdragen", aldus Niels Pilaar van loge Het Derde Licht. FOTO: Ad Adriaans.
"Vrijmetselarij kan heel veel aan de maatschappij bijdragen", aldus Niels Pilaar van loge Het Derde Licht. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: Ad Adriaans)

'Vrijmetselarij leert je te spiegelen'

Ad Adriaans

Open Dag zaterdag 8 september

Waar veel mensen denken dat vrijmetselaars een geheim genootschap vormen, is het tegendeel waar. Tijdens de Dag van de Vrijmetselarij op zaterdag 8 september kan iedereen dat ervaren.

VELDHOVEN - Niels Pilaar is al bijna 20 jaar lid van de Orde van Vrijmetselaren. In de regio Eindhoven zijn 4 loges actief. Pilaar sloot zich aan bij loge Het Derde Licht. "Je wordt niet gevraagd door een loge, je meldt je aan. Ik zocht een plek waar ik vragen kon stellen en antwoorden kon krijgen op vragen die voorbij het dagelijks leven gaan", legt hij uit.

Beter mens

Loge Het Derde Licht bestaat sinds 1969 en heeft een kleine 40 leden die elkaar broeder noemen. Het logehuis staat in de Potgieterstraat, Eindhoven. De loge is een mannenclub, maar er zijn ook gemengde loges en loges voor alleen vrouwen. Het gezelschap is heel gemêleerd. "Het jongste lid is 24 en het oudste al voor in de 90. Qua beroepen loopt het uiteen van fabrieksmedewerkers tot advocaten."
Samen spannen ze zich in om een beter mens te worden en mede daardoor aan een betere, leefbare wereld te werken. Elke donderdag komen de broeders samen. Wat gebeurt er dan? Pilaar: "Soms houdt er iemand een inleiding over een onderwerp. Daarna praten we daarover. We leggen onze meningen naast elkaar en vallen elkaar niet in de rede. Er wordt niet gediscussieerd, we spiegelen en vergelijken elkaars meningen. Zo zoekt ieder naar
waarden die passen bij zijn manier van leven."

Verrassingseffect

Nieuwe leden worden ingewijd tot leerling en vervolgens bevorderd tot gezel. Uiteindelijk kan de hoogste graad worden behaald: verheffing tot meester. Pilaar is sinds kort voor 2 jaar voorzitter van de loge, in vrijmetselaarstermen de 'Achtbare Meester'. Als zodanig geeft hij leiding aan onder meer de inwijdingsritualen. "De vrijmetselarij heeft mijn liefde voor ritualen gewekt. De beleving en ervaring zijn bijzondere momenten. Het inwijdingsrituaal en de meesterverheffing kennen een verrassingseffect. Elke keer weer lopen daarbij de rillingen over mijn rug."
Naast bijzondere vriendschappen heeft de vrijmetselarij nog meer gebracht. "Ik heb vooral geleerd een afwijkende mening bij de ander te kunnen laten. Ik wil graag gelijk hebben, maar ik heb geleerd dat ieder recht heeft op een eigen mening. En ik hoef daarop de eigen mening niet aan te passen."

Uitdragen

De maatschappij ziet de vrijmetselaars nog te weinig, vindt Pilaar. "Vrijmetselarij kan heel veel aan de maatschappij bijdragen. Vrijmetselaars kijken 'anders' naar zichzelf en naar anderen. Dat moeten we meer uitdragen."

Op de Dag van de Vrijmetselarij, zaterdag 8 september, is iedereen tussen 10.00 en 16.00 uur welkom in het logehuis. Broeders en zusters (Orde van Weefsters) zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden