Het viertal van ponyclub de Hinnikers nam op 25 augustus deel aan het Nederlands Kampioenschap. FOTO: Ad Adriaans.
Het viertal van ponyclub de Hinnikers nam op 25 augustus deel aan het Nederlands Kampioenschap. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: Ad Adriaans)

Kijken, kijken en nog eens kijken!

Ad Adriaans

Viertal rijden ponyclub De Hinnikers

Danique van der Heijden en Maartje Tielemans van ponyclub De Hinnikers uit Oerle zijn zaterdag 25 augustus met het Z-viertal van Kring Eindhoven de Kempen Nederlands Kampioen geworden in Ermelo. En wel met de kür op muziek. Het viertal van De Hinnikers eindigt op de 10e plaats in de afdelingsdressuur klasse L categorie BCDE tijdens het NK. Ze strijden met 18 teams uit het hele land om de titel. Eerder kroonden de jonge amazones zich tot de beste van Brabant.

VELDHOVEN/ERMELO - Al op jonge leeftijd raken de leden van het Z-viertal van Kring Eindhoven de Kempen via hun ouders besmet met het paardenvirus. Zo zit Elle van Mierlo (14 jaar) al op een pony al lang voordat ze kan lopen. Met haar alerte pony X-Factor maakt ze deel uit van het viertal. "Als hij me ziet, is ze blij. Dan gaan de oortjes naar voren. Ik blijf paardrijden totdat ik er bij neerval."

Perfectie

Vorig jaar november is het bestaande viertal samengesteld. En sindsdien oefenen ze vrijwel elke dinsdagavond met hun ruin, onder professionele leiding van commandant Annemarie Smits. Daarbij wordt er - vanzelfsprekend! - gestreefd naar algehele perfectie.
"Als iets niet goed gaat, moet het wel 3 of 4 keer opnieuw", zegt Nienke Plantinga (18 jaar) die met haar pony Devlyn meedoet.
Eef Jongkind (15 jaar) rijdt op Collina B in het viertal. Elke dag ziet ze haar pony, ook op de dagen als ze er niet op rijdt. "Ik moet hem voeren en elke dag de stal uitmesten."

Juiste moment

Afgelopen week, is in aanloop naar het Nederlands Kampioenschap maar liefst 3 keer geoefend op de proef die zo'n 7 minuten in totaal duurt. Tijdens die proef komen de vershillende gangen als stap, draf en galop aan bod. Ook het halt houden, maakt daarvan deel uit.
Tijdens de proef mogen de rijdsters zelf niets zeggen, maar hun commandant des te meer. "De commando's lees ik voor uit een boekje. Daarbij houd ik de rijdsters heel goed in de gaten om op het juiste moment het commando te geven", legt Smits uit.

Teamprestatie

De moeilijkste figuur vindt het viertal 'door een S van hand veranderen' waarbij de ruiters samen in harmonie een 'S' rijden.
"Het gaat om de teamprestatie. We houden elkaar tijdens de proef heel goed in de gaten. Het is kijken, kijken en nog eens kijken", verduidelijkt Danique van der Heijden. Als 4e rijdster neemt ze deel met Alexandro D.J. De Veldhovense is al eens Nederlands Kampioen en 3 keer Brabants Kampioen op de individuele dressuur.

Sterke regio

"Brabant is een sterke regio. Meestal gaat 40% van de titels naar Brabant", weet Danique van der Heijden nog te vertellen.
Ondanks dat er niets aan het toeval werd overgelaten, viel het viertal op het NK niet in de prijzen. Maar kampioen van Brabant vinden ze ook een mooie titel.

Meer berichten