"Ik heb veel mooie dingen gezien, zoals dat er met passie en veel liefde wordt gewerkt in een uniek vak." FOTO: Bert Jansen.
"Ik heb veel mooie dingen gezien, zoals dat er met passie en veel liefde wordt gewerkt in een uniek vak." FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen.)

Werken met passie en erg veel liefde

Hannie Bettgens.

Manager Koen Eekhout

Manager Zorg bij RSZK Merefelt, Koen Eekhout, wil de zorg beter leren kennen. Om die kennis te vergaren, loopt hij mee met verschillende disciplines en afdelingen.

VELDHOVEN - Geen achtergrond hebben in de zorg, hoeft geen probleem te zijn om manager zorg te zijn. "Wat niet wegneemt dat ik voor mezelf de zorg wat beter wil leren kennen. Ik mis net dat kleine beetje ervaring. Wat speelt er op de werkvloer? Welke zaken zijn belangrijk? Wat kunnen we vanuit het management betekenen om je werk goed te laten verlopen? Vragen waar ik een antwoord op krijg met een bezoek aan de werkvloer", zegt Koen Eekhout, die door de indrukken die hij opdoet en al opheeft gedaan, meer betrokkenheid voelt: "Ik ben met de nachtdienst meegelopen, heb op verschillende afdelingen geholpen in de zorg. Daarmee heb ik mogen ervaren hoe de zorg werkt. Ik heb heel veel mooie dingen gezien, zoals dat er met passie en erg veel liefde wordt gewerkt in een uniek vak."

Inschatten

Zijn beeld over ouderenzorg is wel bijgesteld. "We hebben allemaal een rustige oude dag voor ogen. Maar dit beeld staat niet garant voor de gemiddelde zorgvrager en bewoner van RSZK Merefelt. We zijn met elkaar een 'thuis' aan het creëren, compleet met verschillende zorgvragen en ziektebeelden. En net zoals in elk regulier huishouden gaat dat met de nodige pieken en dalen. Dat heeft effect op het dagelijks leefgenot, onder andere in activiteiten om ouderen wat meer te activeren."
Als manager zorg beheert Eekhout het huishoudboekje. "Door mijn ervaringen op de werkvloer, kan ik beter inschatten waar we in moeten investeren. Het voordeel voor mij is dat ik vrij naïef een afdeling bezoek. Ter plaatse wordt mij vertelt welke 'problemen' op die specifieke woning spelen. Sommige zijn op een zeer eenvoudige wijze op te lossen met een kleine investering. Andere investeringen kunnen op de begroting worden geplaatst, waardoor ik gerichter kan begroten."

Kleine spil

Eekhout verwondert zich het meest over de complexiteit van de zorg. "Dat had ik totaal niet ingeschat! Ik zie hoe kundig onze mensen met cliënten om gaan. Dat vind ik heel knap, want de zorgvragers die bij ons verblijven kunnen vrij pittig zijn qua zorg. Ik voel de dynamiek van een afdeling. Allemaal individuen met individuele behoeftes. Dat maakt de zorg soms lastig, maar wordt die wel met liefde en respect vervult. Daarnaast heb ik ook mogen ervaren dat van onze medewerkers een rust uitgaat die zorgt voor een goede harmonie in 'huis'. Het motto van de stichting komt daarmee volledig tot zijn recht: 'De klant bepaalt, de medewerker onderneemt'."
Eekhout wil met regelmaat de werkvloer op. "Mijn kracht ligt niet bij het werken in de zorg maar wel bij de ondersteuning daarvan. Ik ben maar een kleine spil in het geheel, maar wel degene die de laatste knopen door moet hakken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden