Op de foto Henk van Schalkwijk met het boek dat het eerste deel van zijn leven beschrijft. FOTO: Ad Adriaans.
Op de foto Henk van Schalkwijk met het boek dat het eerste deel van zijn leven beschrijft. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: Ad Adriaans)

Henk van Schalkwijk redt zich prima

Ad Adriaans.

Lid van vereniging Zichtbaar!

Henk van Schalkwijk ziet in mei 2013 van het ene op het andere moment niets meer. Meteen wordt hij lid van de vereniging Zichtbaar! Mede dankzij tips van de vereniging kan hij zich na enige maanden weer prima redden.

VELDHOVEN - Echtgenote An herinnert zich het moment in 2013 nog als de dag van gisteren. "Dat was heftig hoor. Met een vriendin was ik naar de stad geweest. Ik kwam thuis en Henk zei: ik zie niets meer."

Zichtbaar!

Halsoverkop ging zijn zoon met hem naar het ziekenhuis. Na een paar bezoeken krijgt de onfortuinlijke Veldhovenaar te horen dat er niets meer aan te doen is. Maar hij blijft niet bij de pakken neerzitten. "Ik ben meteen lid geworden van de Veldhovense vereniging Zichtbaar! Dat is een vereniging van en voor mensen met een visuele beperking."

Leerzame bijeenkomsten

De club houdt elke een woensdagmiddag van de maand een bijeenkomst in Ontmoetingscentrum De Ligt. "Meestal zijn er zo'n 40 leden en vrijwilligers. Vijf daarvan zijn helemaal blind, net als ik. Het zijn gezellige en leerzame bijeenkomsten. Vaak nodigen ze iemand uit die iets over een onderwerp komt vertellen dat voor blinden en slechtzienden van belang kan zijn. Ook zijn we al met zijn allen een keer naar PSV en Strijp-S geweest. En elk jaar gaan we een keer met het IVN wandelen."

Hulpmiddelen

Veel baat heeft Van Schalkwijk van tips die hij via de vereniging krijgt. Zo komt hij op het spoor van het sprekend horloge dat hij draagt en zijn sprekende computer. Die komt hem goed van pas bij het schrijven van zijn levensverhaal waarmee hij halverwege is als hij blind wordt. Via een Daisy speler kan hij boeken beluisteren. Een hulpmiddel dat hij ook veel gebruikt, is de Read Easy Move 2. Deze draagbare voorleesmachine kan voor hem onder meer tijdschriften, recepten en brieven voorlezen. En via een aan het internet gekoppelde webbox beluistert hij radio- en tv-zenders en 'leest' hij de krant waarop hij geabonneerd is. "Het is fijn om bij de vereniging te horen wat je thuis allemaal kan aanpassen."

Kabel

Al zeker 25 jaar zwemt het echtpaar wekelijks in zwembad Den Ekkerman. Ook die activiteit ging gewoon door nadat de Veldhovenaar blind wordt.
"Ik zwem nu elke woensdagmorgen met zo'n 40 senioren in het diepe bad. In het midden van het bad wordt voor mij een kabel gelegd. Daar zwem ik dan langs. Als ik wat afdrijf, zoek ik de kabel gewoon weer op", aldus Van Schalkwijk. Na afloop geniet hij samen met zijn vrouw van een kopje koffie in het altijd gezellige wijkcentrum Den Uitwijk.

Meer informatie over de Veldhovense vereniging Zichtbaar! is te vinden op de onderstaande website.

www.zichtbaarveldhoven.nl

Meer berichten