Maxim Ruhr (25) en Anke Eliëns (25) genieten woensdag van zon en water bij 't Witven. FOTO: Ad Adriaans.
Maxim Ruhr (25) en Anke Eliëns (25) genieten woensdag van zon en water bij 't Witven. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: Ad Adriaans)

Zweten van Zeelst tot in Zandoerle

Ad Adriaans

De warmte is nog lang niet voorbij

Met temperaturen tot ver achter in de 30 graden is Brabant afgelopen week even de warmste plek in Europa. Van een hittegolf is zonder meer sprake. Ook in Veldhoven is het zweten van Zeelst tot in Zandoerle.

VELDHOVEN - Dinsdag tikt het kwik duidelijk 32 graden aan. Achter Huize Sele en in de schaduw van een enorme esdoorn, genieten een aantal bewoners en vrijwilligers van de aanwezige koffie, thee, water en een verkoelend ijsje. Normaal trekt deze groep er elke dinsdagmiddag op uit. Maria Baselmans coördineert die activiteit.
"In de zomermaanden gaan we met een 10-tal bewoners en vrijwilligers altijd lekker een flink stuk wandelen. Vandaag is het extreem warm. Als de temperatuur boven de 30 graden komt, gaan we niet", legt ze uit.

Niet zeuren

Lien ten Brinke woont sinds 8 maanden in Huize Sele. "Ik doe overal aan mee en zit zelden op mijn kamer." De ventilator in haar appartement draait momenteel overuren. "Overdag in de kamer en 's avonds gaat ie mee naar de slaapkamer."
Voor het personeel is er een compliment over de wijze hoe ze omgaan met de hitte. "Als ik een kop koffie krijg, zetten ze er meteen een glas water bij."
Bewoonster Truus Doomen geeft nog een tip die ze van haar moeder heeft. "Niet over de hitte zeuren want daar wordt het niet kouder van."

Tropenrooster

Van een duik in het water koel je wel af. Maxim Ruhr (25) en Anke Eliëns (25) genieten woensdag van zon en water bij 't Witven. "Vroeger kwamen we hier vaak met onze vriendengroep om te zonnen en te zwemmen. De meesten moesten vandaag werken of hadden geen zin om te gaan", legt Maxim Ruhr uit.
"Het water is lekker nu, niet te koud", zegt Anke Eliëns. De fysiotherapeute draait momenteel een tropenrooster. "De afspraken worden zo gepland dat we kortere werkdagen hebben. Vandaag heb ik tot half een gewerkt."
Ook thuis kan de Veldhovense het water in. "We hebben een zwembadje in de tuin. Het is fijn om daarin 's avonds even af te koelen."
Maxim Ruhr houdt thuis de ramen dicht en de luxaflex gesloten. 's Avonds gaat zijn slaapkamerraam weer open en de ventilator aan. "Het is heet, maar hoe meer je dat benoemt, hoe meer je ermee bezig bent, hoe heter het wordt", tipt hij.

Bosbrandje

Terwijl ze samen opstaan en weer een frisse duik in het water nemen, blust een ijverige groep Veldhovense brandweermannen aan de Grote Vliet een bosbrandje. Terug op de kazerne wacht hen een welverdiende ver- en opfrissende douche. Maar niet voordat de brandweerwagen weer startklaar gemaakt is voor de eventuele volgende uitruk. Onderdeel daarvan is een gevulde koelbox met liefst zo'n 25 flesjes water en isotone dranken. Want met deze hitte is drinken heel belangrijk. Of een ijsje eten, zoals Rox en Indy uit de Heikant.        

Meer berichten