De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze beter beschermd kunnen worden. FOTO: Vlinderstichting.
De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze beter beschermd kunnen worden. FOTO: Vlinderstichting. (Foto: )

Hoeveel vlinders zijn er (nog) te vinden in de tuin?

Van de redactie.

De tuinvlindertelling van De Vlinderstichting is dit jaar extra feestelijk: de telling vindt namelijk voor de 10e keer plaats. De Vlinderstichting roept iedereen op om nog tot zondag 5 augustus mee te tellen in de tuin.

VELDHOVEN - Iedereen ziet wel eens vlinders in de tuin. Maar waarom ze tellen? Door vlinders te tellen, is te meten hoe het met de natuur in de omgeving gaat. En die cijfers zijn belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en de klimaatverandering.

Gegevens

De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze beter beschermd kunnen worden. Ook gegevens uit de bebouwde kom horen daarbij. Met de tuinvlindertelling probeert De Vlinderstichting, samen met iedereen die van vlinders houdt, zoveel mogelijk gegevens te verzamelen.

Droog en warm

Insecten sterven in rap tempo uit. En ook met de vlinders gaat het niet goed. Er zijn er veel minder dan 25 jaar geleden. Dat komt vooral doordat hun leefgebied verdwijnt. Vlinders leven van bloeiende bloemen en planten en ook rupsen hebben wilde planten nodig. En tegenwoordig zijn bloemenweides verdwenen, versteend of opgeruimd. Voedselplanten voor rupsen worden steeds schaarser. Veel geschikte plekjes hebben plaats moeten maken voor huizen, wegen, industrie en landbouw. En ook het gebruik van gif is desastreus voor deze vrolijke vliegers.

Moeilijk

De zomer van 2018... Anders dan anders! Veel warmer en daardoor ook veel droger. Dat is te merken aan de aantallen vlinders: er vliegen er daardoor namelijk heel erg veel. Vlinders die normaal vooral in het zuiden voorkomen, zoals de koninginnenpage en luzernevlinders, duiken nu ineens plotseling overal in het land op. Maar ook al houden vlinders van warmte, hun rupsen hebben straks fris groen blad nodig om te eten. En dat zou wel eens moeilijk kunnen worden.

Meer berichten