'Ik wil altijd heel veel buiten spelen. Het liefst met de fiets', aldus Jayden van den Broek. FOTO: Bert Jansen.
'Ik wil altijd heel veel buiten spelen. Het liefst met de fiets', aldus Jayden van den Broek. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen.)

'Er zijn nog veel stunts die ik kan leren'

Hannie Bettgens.

Mijn sport is...

"Ik wil liever buitenspelen en vindt fietsen erg leuk." De 9-jarige Jayden van den Broek uit Veldhoven vertelt over zijn sport… En dat is fietscross.

VELDHOVEN - Als het ook maar even kan, is Jayden van den Broek uit Veldhoven buiten te vinden. "Ik wil altijd heel veel buiten spelen. Het liefst met de fiets", lacht hij vriendelijk.

Makkelijk

Op een oude crossfiets heeft hij de basis van fietscrossen een beetje geleerd. Jayden van den Broek: "Dat leren heb ik gedaan door heel veel filmpjes te kijken op Youtube en dat dan proberen na te doen. Meestal met een vriend van mij. Dan proberen we uit wat we gezien hebben. Dat gaat eigenlijk best makkelijk zoals hoe je een Wheely moet maken."

Buitenmanneke

Inmiddels heeft hij een mooie fonkelnieuwe crossfiets gekregen waarmee hij al meerdere stunts onder de knie heeft gekregen. "Die simpele stunts kan je gewoon overal oefenen, maar als je andere wil leren moet er wel een oefenbaan zijn", aldus de jonge fietscrosser.
Aan die wens is overigens recent voldaan door vader Björn van den Broek die een crossbaan heeft aangelegd op een braakliggend terrein in de buurt. Vader Björn: "Achter de voormalige Jozefkerk in d'Ekker, waarvan ieder kind gebruik kan maken. Voor Jayden perfect omdat hij er zelfstandig naar toe kan omdat het in onze eigen wijk is. Daar kan hij zijn energie kwijt want hij is echt een buitenmanneke, dat stond zelfs op zijn rapport."

Keigaaf

Om te kunnen fietscrossen hoeven overigens echt geen grote kosten gemaakt te worden. "Een crossfiets, helm, body protectors en hoge schoenen, dat is het wel. Om het te leren moet je wel veel oefenen. Gelukkig kan dat nu hier in de buurt, omdat papa een fietscrossbaan gemaakt heeft."
Jayden van den Broek en ook andere kinderen maken hiervan veelvuldig gebruik. "Keigaaf om over die bulten heen te springen en door de kuipbochten te fietsen. Ik val regelmatig, maar dat hoort er wel bij. Meestal doet het niet zo'n pijn omdat je op het zand valt. En soms een beetje bloed, maar dat ik ook niet zo erg."

Helemaal happy

Een van de laatste stunts die hij heeft geleerd is scrubben. "Dat heb ik ook afgekeken op Youtube. Dan fiets je eigenlijk heel hard op een bult af zodat je er zo hoog mogelijk overheen springt. Als je dan in de lucht hangt, maak je een scrub... Dan doe je je fiets een beetje schuin in de lucht en voordat je op de grond komt moet hij weer recht zijn. Soms lukt dat heel goed en soms lig ik op de grond.
Jayden van den Broek is helemaal happy als hij kan gaan crossen. "Dat komt omdat ik het allerliefst buiten wil spelen. Soms ga ik alleen, vaak met mijn vriend maar ook met mijn zusje speel ik veel buiten. En er zijn nog heel veel stunts die ik kan leren."

Meer berichten