Fred Knoops met een sextant waarmee hij ooit op zee zijn positie bepaalde. FOTO: Ad Adriaans.
Fred Knoops met een sextant waarmee hij ooit op zee zijn positie bepaalde. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: Ad Adriaans)

'Elke keer kwam ik weer verliefd thuis'

Ad Adriaans

Een zeeman in de politiek

Al vanaf zijn 5e weet Fred Knoops (66) dat hij kapitein op een schip zou worden. Tussen zijn 16e en 63e jaar heeft de Veldhovenaar gevaren.

VELDHOVEN - "Het heeft 2,5 jaar geduurd voordat ik gewend was aan het thuis zijn", zegt Fred die in 2014 vervroegd met pensioen ging.
Vervolgens: "Ik was een zeeman in hart en nieren, eigenlijk nog steeds. Als ik bij mijn zoon Tim, die al 11 jaar vaart, aan boord mag kijken, ben ik weer helemaal in de stemming."

Amputeren

Vanaf zijn 16e bezoekt hij de Zeevaartschool in Vlissingen. Gestart als leerling-stuurman, wordt hij bevorderd tot 3e, 2e en 1e stuurman. Op 30-jarige leeftijd is hij kapitein en verantwoordelijk voor onder meer de navigatie, veiligheid van bemanning, schip en lading en het beoordelen van de belading en stabiliteit van het schip.
"Een bijzondere taak is die van hulpofficier van Justitie als ik op zee was. En dokterstaken! Eén keer heb ik een hand moeten amputeren en een bevalling begeleidt", vertelt de oud-kapitein.

Weekendvriendje

Eén jaar voordat hij kapitein wordt, leert hij Astrid kennen. Eén week later wonen ze samen en nadat ze elkaar 17 weken hebben gezien, trouwen ze. "Het varen was voor mij ideaal. Ik was eigenlijk op zoek naar een weekendvriendje. Nu hebben we 3 volwassen kinderen en we zijn al 35 jaar getrouwd", vertelt Astrid. Knoops is steeds 12 weken weg en daarna 6 tot 8 weken thuis. "Elke keer kwam ik weer verliefd thuis", zegt Fred.

Blonde vrouwen

Voordat er kinderen waren, vaart Astrid soms enkele weken mee. Als ze een keer in Zuid-Jemen zijn, is er een stamhoofd die Astrid wil kopen. "Blonde vrouwen waren er een gewild object. Voor onze veiligheid heeft Fred me, samen met de blonde vrouw van de stuurman, opgesloten in het schip."
In Zuid-Afrika aangekomen, stuurt de kapitein de dames naar huis. "We moesten toen naar West-Afrika waar veel piraten zaten. In 5 havens zijn we toen 5 keer overvallen", weet Fred nog. Ook voer hij wel eens door oorlogsgebied en slecht weer, maar nooit maakte hij zich daar druk over. "Ik vind mezelf een goede kapitein. Ik overzag dingen goed en handelde adequaat en accuraat."

Binding

Hij vaart in zijn werkzame leven op koelschepen, vrachtschepen, tankers en bulkcarriers. Als kapitein heeft hij zo'n 17 mensen onder zich. Wat is het mooiste van zijn beroep? "De vrijheid. De zee en de wolken zijn geen dag hetzelfde. In die 46 jaar heb ik me geen seconde verveeld."

Na zijn pensionering kiest Knoops voor de politiek en sluit zich aan bij de lokale VVD. Ook stelt hij zich verkiesbaar als bestuurslid voor waterschap De Dommel. Zo houdt hij toch binding met water.

Knoops heeft een eigen website. Wie meer wilt weten, ziet:

www.fredknoops.nl.

Meer berichten