Rien van Rijssel in de scootmobiel die hij zo'n 4 keer per week huurt  bij het pick-up point van RSZK Merefelt, waarvan Lieke Louwers de servicemanager is. FOTO: Bert Jansen.
Rien van Rijssel in de scootmobiel die hij zo'n 4 keer per week huurt bij het pick-up point van RSZK Merefelt, waarvan Lieke Louwers de servicemanager is. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen.)

'Ik merkte de laatste tijd dat ik wat bibberig werd...'

Hannie Bettgens.

Het huren van een scootmobiel op een pick-up point wordt steeds vaker gedaan. Bij RSZK Merefelt staan enkele scootmobielen waar Veldhovenaren gebruik van kunnen maken.

VELDHOVEN - Servicemanager Lieke Louwers bij RSZK zegt dat het lenen van de scootmobielen een pilot is van de gemeente Veldhoven, RSZK en Welzorg. "Met een verwijzing van de huisarts kan vanuit de WMO een scootmobiel worden gehuurd. Daarvoor is wel een pasje vereist. Met dat pasje wordt aangegeven dat de huurder bekwaam is een scootmobiel te besturen. Voordat je zo'n pasje krijgt, wordt de rijvaardigheid getest door een ergotherapeut. Eigenlijk hetzelfde principe als een rijbewijs waardoor je een auto mag besturen."

Bibberig

Een tevreden gebruiker is Rien van Rijssel. "Ik zit er veel op. Deze week al voor de 4e keer! Ik heb nooit een rijbewijs gehaald dus ook nooit een auto gehad. Ik ging overal op de fiets naartoe. Ik merkte de laatste tijd dat ik wat bibberig werd als ik op de fiets zat. Vaak reed ik door Zonderwijk, maar nadat de weg daar veranderd is, was ik niet meer zo zeker op de fiets."
Toen hij bij RSZK Merefelt de parkeerplaats voor scootmobielen zag was zijn interesse gewekt. "Ik heb een brochure meegenomen en me vrijwel direct aangemeld. Een paar dagen later zat ik al voor de 1e rijles op een scootmobiel. Samen met de ergo ben ik gaan oefenen met rijden in de hal van Merefelt, achteruit en vooruit, bochten maken en even naar buiten op de parkeerplaats. De 2e les was buiten. Toen heb ik een 5 km gereden met wat meer snelheid."

Enorm handig

Na deze 3 lessen heeft Van Rijssel zijn rijbewijs gekregen. "Voor het eerst van mijn leven een rijbewijs... Dat is me wat, hè! Het besturen van een scootmobiel valt reuze mee. Je moet het alleen even onder de knie krijgen... Even wennen!"
Inmiddels legt hij de nodige kilometers af op een gehuurde scootmobiel. "Zeker 4 keer per week trek ik er op uit. Ik reserveer tijdig van tevoren de tijden dat ik weg wil. Bijvoorbeeld om naar de Mira te gaan en er een boodschapje te doen. Met de scootmobiel kan ik meestal gewoon de winkel in, wat echt enorm handig is. Van de week ben ik nog helemaal naar de Kromstraat gereden en heb daar bij Moeskops een bakkje koffie gedaan. Het Citycentrum is ook weer haalbaar voor mij."

Meer berichten