'Schrijven doe ik al heel lang. Maar pas in 2015 begon ik serieus verhalen te schrijven',  aldus René Rockx. FOTO: Bert Jansen.
'Schrijven doe ik al heel lang. Maar pas in 2015 begon ik serieus verhalen te schrijven', aldus René Rockx. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Het eindigt hier en daar toch wel hoopvol'

Tonnie Wesseling.

"Ik was in Eindhoven bij de Nettorama en zag een meisje staan bij de kassa: 'Het verlegen glimlachende meisje'. Het is nooit een zelfstandig verhaal geworden. Dat wilde niet lukken. Maar ik heb het wel gebruikt in het eerste verhaal 'De blokkade'."

VELDHOVEN - Onlangs verscheen het boek 'IJdele hoop en ander ongemak' van de Veldhovense schrijver René Rockx (73). Zijn 2e boek dit jaar. Op 12 januari 2018 verscheen van zijn hand de succesvolle dichtbundel 'Op mijn woord'.

Genoeg hoop

René Rockx: "Schrijven doe ik al heel lang. Maar pas in 2015 begon ik serieus verhalen te schrijven. Eerst lukte dat niet zo best; het duurde vrij lang voor ik wist hoe ik het moest doen. Verhalen is niet mijn eerste keus als ik ga lezen." Wijzend op een dikke pil onder de salontafel: "Ik ben nu een boek over de Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880, verzameld door Joost Zwagerman, gaan lezen. Nu ik zelf verhalen schrijf, voel ik me er meer toe aangetrokken." Over de prikkelende titel van zijn boek: "Er is toch ook wel genoeg hoop. Het eindigt hier en daar toch wel hoopvol, niet overal, maar het is beslist geen treurig boek. Bij uitgeverij Boekscout wordt juist gesproken over de humoristische kant."

Psychologische kant

Wat hebben veel verhalen gemeen? "IJdele hoop, mensen zoeken iets en dan komt het niet uit, maar hier en daar in het verhaal loopt het toch nog goed af. Mijn stijl is niet steeds hetzelfde." 'Dat kenmerkt een goed schrijver' kreeg Rockx als compliment van de uitgeverij. "Ik was dan ook heel benieuwd naar hun beoordeling en die was heel positief!"
Rockx maakte overigens zelf de fraaie omslag van zijn boek. De voorstelling loopt door naar de achterkant. Het verbeeldt een weg die een persoon wil gaan. Mensen die op weg zijn en soms elkaar of zichzelf vinden. "Ik zoek steeds naar nieuwe onderwerpen. Dingen die ik meemaak en zie. Zo zijn er een paar verhalen in het boek die ik hier in het CityCentrum heb gevonden. Ik heb dan een begin en al schrijvend ontvouwt zich het hele verhaal. Dat is voor mezelf ook steeds verrassend en verbaast me. Het heeft toch wel een psychologische kant en dat is ook mijn leesvoorkeur." Niet voor niets koos Rockx als motto voor zijn boek een zinsnede van de Duitse psycholoog Ernst Bloch: 'We moeten opnieuw leren hopen'.

Meer berichten