Foto: Persgroep

Ik bedoel maar...

Ik ken Museum Klok & Peel in Asten nog van vroeger. Niet als Museum Klok & Peel, maar nog als Natuurmuseum Jan Vriens. Kun je na gaan hoe lang dat geleden is...
Ik kwam er graag. Mijn interesse voor de natuur was in mijn jonge jaren misschien nog wel groter dan dat die nu is. Misschien komt dat, omdat ik nu ook meer weet van de natuur dan dat ik vroeger deed.
Hoe dan ook, als jong ventje kon ik maar niet genoeg krijgen van met name de schitterende verzameling vogels, bijeengebracht door de markante Astenaar Jan Vriens. In de grote vakantie op de fiets erheen en dan uren voor de vitrines hangen waarin de opgezette dieren een plaats hadden.
Een vitrine kreeg altijd mijn grootste aandacht. Dat was die met de mooiste vogel die ik ken, namelijk de ijsvogel. Ik weet nu zelfs nog de wetenschappelijke naam van dat mooie beestje: Alcedo atthis. Het is een bijzonder opvallende vogel door zijn afstekende blauwe en oranje kleuren, maar ook een zeer schuwe soort die zich maar zeer weinig laat zien.
Maar nu komt het... De ijsvogel - overigens ook de lievelingsvogel van Willem van Oranje - heb ik nog nooit in 'levende lijve' gezien. Het zegt hoe belangrijk musea wel niet zijn (geworden)! Ik bedoel maar...

Meer berichten