In de avonduren zijn veel camperaars niet meer te zien omdat ze binnen naar televisie aan het kijken zijn. FOTO: PixaBay
In de avonduren zijn veel camperaars niet meer te zien omdat ze binnen naar televisie aan het kijken zijn. FOTO: PixaBay (Foto: PixaBay)

'Op welke zender komt ook alweer de Tour de France?'

Van de redactie

Veel Nederlandse camperaars kunnen niet zonder televisie op vakantie. Ruim de helft van de camperaars kijkt naar de beeldbuis wanneer ze op reis zijn. Dit blijkt uit onderzoek van de NKC, Europa's grootste camperclub.

VELDHOVEN - De meeste camperaars (86%) kijken het liefste naar televisie via de satellietschotel. Een minderheid (14%) doet dit dan weer via internet, oftewel 'on demand', zoals dat heet.

Internet

Toch wel opvallende cijfers, gezien het feit dat steeds meer Nederlanders televisiekijken via internet verkiezen boven kabeltelevisie, volgens Stichting KijkOnderzoek. De camperaar ruilt de klassieke satelliet dus nog niet in voor televisiekijken on demand.

Lang niet overal

Mieke Scharloo, hoofd communicatie van de NKC, geeft een mogelijke verklaring voor het bestaande kijkgedrag van de camperaar: "Wanneer je online televisie wilt kijken, verbruik je veel data. Thuis, met een goede internetverbinding, maakt dit natuurlijk niet uit. Op vakantie wanneer je afhankelijk bent van 4G, kan dit echter al heel snel in de papieren lopen. Ook is een snelle internetverbinding absoluut nog lang niet overal in Europa aanwezig. Daarbij zijn wifiverbindingen op campings en camperplaatsen vaak niet goed genoeg - zeg maar niet sterk genoeg qua ontvangst en doorsturen naar de ontvanger - om te kunnen streamen."

Populairder

Met in het vooruitzicht de verbetering van Europese internetdekking verwacht Scharloo dat het televisiekijken via internet toch ook in de camper zal toenemen. "Wanneer het internet het toelaat, zal waarschijnlijk ook in de kampeerwereld het streamen zonder meer steeds populairder worden."

Tablet

Voor de camperaars die via internet wel naar de televisie kijken, is overigens de tablet het populairste device. Maar liefst meer dan de helft kijkt op dit apparaat. Daarna volgt de laptop; maar liefst 38% kijkt naar de televisie via de tablet. En tegenovergesteld aan wat velen altijd denken, op de telefoon wordt echt beduidend veel minder televisie gekeken (15%).

Meer informatie is te vinden op onderstaande website.

www.nkc.nl

Meer berichten