Ruim 65% van alle meegebrachte spullen wordt met succes gerepareerd in een Repair Café! FOTO: Met dank aan Milieu Centraal.
Ruim 65% van alle meegebrachte spullen wordt met succes gerepareerd in een Repair Café! FOTO: Met dank aan Milieu Centraal. (Foto: Martin Waalboer)

'Laat eens zien... Misschien is het toch nog te maken!'

Van de redactie

4 van de 5 Nederlanders repareren hun kapotte spullen wel eens, blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Toch gooien Nederlanders jaarlijks meer dan 100 miljoen kleine apparaten, zoals een koffieapparaat, smartphone of waterkoker, weg. Een aanzienlijk deel daarvan had gerepareerd kunnen worden en een 2e leven kunnen krijgen.

VELDHOVEN - Volgens Milieu Centraal is repareren goedkoper en makkelijker dan veel mensen denken. De voorlichtingsorganisatie geeft tips voor een langere levensduur van apparaten. "Het begint natuurlijk met goed onderhoud", zegt Anne Kluivers van Milieu Centraal. "Als je apparaat toch sneuvelt, staat YouTube vol met handige how-to-filmpjes en repareerinstructies. Of ga naar een Repair Café."

Stappenplan

Milieu Centraal heeft een handig stappenplan opgesteld waarmee spullen langer, 2e leven geeft.

1. Afstoffen en onderhouden. Onderhoud een apparaat regelmatig, dan gaat het langer mee. Ontkalk bijvoorbeeld het koffieapparaat en maak de achterkant van de föhn stofvrij.

2. Repareren is meestal, maar niet áltijd beter voor het milieu. Energieslurpers, zoals oude wasdrogers en koelkasten, kunnen beter vervangen wordendoor een energiezuinig apparaat.

3. Check of de leverancier nog garantie geeft. De monteur van de fabrikant werkt met originele onderdelen. Ook als de garantie is verlopen, is een verkoper wettelijk verplicht het apparaat te repareren of vervangen, binnen een redelijke levensverwachting.

4. Geen garantie? Probeer het zelf. Online zijn veel handige instructievideo's te vinden en misschien wil iemand helpen.

5. Lukt het zelf niet? Vraag vrienden of bezoek een Repair Café (repaircafe.org). Hier staan vrijwilligers klaar om - samen met u! - spullen te repareren. Ruim 65% van alle meegebrachte spullen wordt met succes gerepareerd in een Repair Café!
Liever een professionele monteur? Via Monteuropafstand.nl zijn monteurs te vinden die zonder voorrijkosten een oplossing bieden.

6. Niet meer te redden? Lever het kapotte apparaat in bij een inleverpunt voor elektrische apparaten, te vinden bij diverse winkels of in de milieustraat. Zo kunnen veel materialen gerecycled worden.

Voor meer informatie, zie:

www.milieucentraal.nl/repareren

Meer berichten