De werkzaamheden betreffen voornamelijk het zuidelijke deel van de Witrijt. FOTO: Erik Schram.
De werkzaamheden betreffen voornamelijk het zuidelijke deel van de Witrijt. FOTO: Erik Schram. (Foto: Eric Schram)

Boswerkzaamheden in de Kempen

Erik Schram

Gedurende een aantal weken

Staatsbosbeheer gaat midden juli verder met de houtoogst in de Kempen. De werkzaamheden zullen met name het zuidelijk deel van de Witrijt beslaan. Aansluitend wordt stormhout bij de trimbaan in Eersel en bij de Pals in Bladel opgeruimd. Het zagen vindt plaats met oogstmachines en neemt een aantal weken in beslag.

VELDHOVEN - Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen, doordat paden minder goed begaanbaar zijn. Het bos is van te voren zorgvuldig door boswachters geïnventariseerd op nesten, mierenhopen en bomen met nestholtes volgens de regels van Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer. Ook tijdens de houtoogst wordt hierop gelet.

Duurzaam bosbeheer

Houtoogst vindt plaats door dunning en verjonging. In de Kempen wordt alleen 'gedund' in een deel van het bos. Bij dunning worden er bomen weggehaald om de anderen meer ruimte te geven om goed verder te groeien. Voor kwaliteitshout worden regelmatig maatregelen getroffen in het bos. Rechte bomen zijn bijvoorbeeld het meest geschikt om planken van te zagen. Daardoor kunnen ook toekomstige generaties hout als hernieuwbare grondstof blijven gebruiken. De opbrengst van de houtverkoop wordt gebruikt voor het beheer van alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Bos blijft bos.

Werkzaamheden

Staatsbosbeheer is jaarrond aan het werk in het bos. Van het zetten van stippen, het inventariseren van de aanwezige dieren, tot de houtoogst zelf met beschikbare machines. Daarbij wordt steeds uiterst zorgvuldig afgewogen welke bomen geoogst worden. Bomen krijgen een markering (gekleurde stippen of strepen). Dat wordt het zogenaamde blessen genoemd. Bomen vellen gebeurt met een oogstmachine, een 'harvester'. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen.

Meer berichten