De madeliefjes zijn bloemetjes om te koesteren, geef ze een plaatsje in het gazon. Een keer maaien kan geen kwaad: ze komen terug. FOTO: Rien de Schipper.
De madeliefjes zijn bloemetjes om te koesteren, geef ze een plaatsje in het gazon. Een keer maaien kan geen kwaad: ze komen terug. FOTO: Rien de Schipper. (Foto: Rien de Schipper.)

Onkruid is ook maar een mening

IVN VEV

2-wekelijkse rubriek van het IVN

Speenkruid, fluitenkruid en longkruid zijn plantjes die in het wild voorkomen. Als ze aan de kant van de weg groeien, dan vindt iedereen ze mooi. Zeker als ze in volle bloei staan. Komen ze echter naar de tuin, dan heten ze ineens onkruid. Of een kruid een onkruid is, ligt daarom niet aan de plant, maar aan de plaats waar hij groeit.

VELDHOVEN - Het is dus erg gemakkelijk om van onkruid kruid te maken: als het plantje mag blijven staan waar het is opgekomen, dan is het eigenlijk al geregeld. Echt veel makkelijker dan wieden, schoffelen en uittrekken; minder werk dus!
Wie de tuin zo beheert en onderhoudt, zal merken dat de beplanting veel sterker wordt. Want kruiden die spontaan in gazon of border opduiken, vinden de door hen gekozen plekjes buitengewoon geschikt om daar te groeien. Ze zullen het daarom daar op die plek heel goed doen. Dus eerst eens goed kijken wat er spontaan is opgekomen aan plantjes. Bevallen ze niet, dan kunnen ze weggehaald worden, voordat ze zich uitzaaien.
Er zijn bijzonder veel wilde planten, die alle ècht de moeite waard zijn en daarom eigenlijk een eigen plaatsje in de tuin verdienen.

Lievevrouwebedstro

Wat te denken van het ongekunstelde madeliefje? Die hoort tussen het gras te staan. In een hoekje van het gazon, brengen een paar madeliefjes bij de minste zon al wat kleur in het grasveld. En aan de tuin. Ze bloeien een groot deel van het jaar. Net als de blauwe ereprijs, dat ook in het gras thuishoort. Doordat hij massaal in bloei kan staan zien vooral grotere gazons er dan bijzonder mooi en dus aantrekkelijk uit.
Niet alleen in het gras, maar (juist) ook op andere plekken in de tuin kan door iedereen volop geëxperimenteerd worden met kruiden. Een andere plant die al heel vroeg in het jaar in bloei staat, is bijvoorbeeld het bekende speenkruid. Dit is - wat ze noemen - een laag blijvende bodembedekker. Geef hem de ruimte en laat hem groeien, samen met judaspenning en lievevrouwebedstro. De gele bloemen met zo'n 10 bloemblaadjes zijn zonder meer een lust voor het oog.

Scherpe boterbloem

Tegen een groengroene achtergrond van beuken- of coniferenhaag, doet het vingerhoedskruid met zijn lichtpurperen tot witte klokjes het absoluut magnifiek. En dan de boterbloemen. In 2 varianten. Er is de kruipende boterbloem, maar ook de scherpe boterbloem. Deze laatsgenoemde heeft eveneens mooie, fel gele bloemen en hij blijft netjes in pollen staan. Geen gewandel door de hele tuin. Ze zaaien zich wel uit natuurlijk, maar dat is best wel goed in de hand te houden.
Vergeet-mij-nietjes doen het meestal ook prima in de half schaduw.
Een ander juweeltje is het kruid met de schitterende naam van: dagkoekoeksbloem.
Natuurlijk zijn er nog tientallen andere soorten te benoemen. Allemaal plantjes die een tuin levendig kunnen maken en de gedachte aan onkruid ver weg drukken.

Meer berichten