Krilaria stelt vanuit een positieve invalshoek zaken aan de kaak. FOTO: Ad Adriaans.
Krilaria stelt vanuit een positieve invalshoek zaken aan de kaak. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: Ad Adriaans)

Krilaria stelt zaken aan de kaak

Van de redactie

Vanuit positieve invalshoek

De een heeft een achtergrond in de chemie, de ander in de logistiek en de 3e in de financiële wereld. Drie 60-plussers met een totaal verschillende achtergrond. Maar één ding delen ze wèl samen: www.krilaria.nl.

VELDHOVEN - Het werkzame leven hebben de 3 goede vrienden inmiddels achter zich liggen.
"Maar we wilden nog wel iets doen. We zochten naar iets waarbij creativiteit nodig is. Willem Zwitserlood en ik vinden het leuk om stukjes te schrijven, vooral met een knipoog", vertelt Gert Boogerd.
Louis van Loon maakt de cirkel rond. "Als ik door Veldhoven fiets, kom ik wel eens dingen tegen waarvan ik denk: hé, dat is opmerkelijk."
En zo viert het 3-tal begin dit jaar het ontstaan van de website van Krilaria: een venster op verrassende en verwonderlijke gebeurtenissen in en rond Veldhoven.

Buiten de deur

Het trio ziet zich als de gebrilde vreemde vogel Krilaria die met een potlood boven Veldhoven vliegt en daarbij zijn ogen goed de kost geeft. De verzonnen naam Krilaria staat voor kritisch, hilarisch en een varia aan onderwerpen. Boogerd tekende voor het ontwerp van vogel Krilaria. De politiek proberen de schrijvers zoveel mogelijk buiten de deur te houden.

"Als we iets aan de kaak stellen, proberen we mensen vanuit een positieve invalshoek te bewegen er iets aan te doen. Niet zuur of sarcastisch, niet alleen mopperen maar als het kan oplossingsgericht. En soms wel eens in het absurde", legt Zwitserlood uit.

Vrije loop

Periodiek komt het 3-tal bij elkaar om dingen te bedenken die zich lenen voor een verhaal. Degene die een idee aandraagt, schrijft ook meestal het stuk. De een schrijft lang uitgesponnen verhalen, de ander houdt meer van een korte pakkende tekst en de 3e zit er een beetje tussenin.
Boogerd: "We kijken op een andere manier naar dingen en laten daarbij onze fantasie de vrije loop. Maar het absurde hebben we gemeenschappelijk. Als we elkaars verhalen lezen, hebben we al veel plezier."

Natuurlijk willen de 3 een breder lezerspubliek bereiken. "We mikken niet op een specifieke doelgroep. In de basis is het voor alle Veldhovenaren want we schrijven altijd over lokale aangelegenheden", legt Zwitserlood uit.

Eens per maand

Inmiddels zijn er al enkele stukken op de eigen website Krilaria gepubliceerd. Zo kan het Veldhovense publiek op dit moment daarop een 'krilarisch' verhaal lezen over de bestemming van de leegstaande kerken...
Op de plank ligt nog een 6-tal verhalen te wachten op publicatie. Die gaan onder meer over de groenvoorziening in Veldhoven, de nieuwe vloer in de Citypassage, bejaard Veldhoven, de cryptomunt en zwerfvuil bij de Vlasroot.
De initiatiefnemers streven er echt naar om minimaal 1 keer per maand een gloednieuw verhaal te publiceren op www.krilaria.nl.

Meer berichten