Lourdes trekt jaarlijks nog vele, zeer vele pelgrims. FOTO: Jos van der Heijden.
Lourdes trekt jaarlijks nog vele, zeer vele pelgrims. FOTO: Jos van der Heijden. (Foto: )

Lourdes al 160 jaar bedevaartsplaats

Van de redactie

Dit jaar is het 160 jaar geleden dat Maria voor het eerst aan Bernadette Soubirous in Lourdes verscheen. Dit stadje in het zuiden van Frankrijk is nu het grootste Maria bedevaartsoord in Europa en wordt jaarlijks door vele miljoenen pelgrims bezocht.                                                                        

LOURDES, 11 FEBRUARI 1858. - Het arme 14-jarige Franse meisje Bernadette Soubirous gaat met 2 andere meisjes hout sprokkelen, maar kan de andere 2 wegens astmaproblemen niet bijbenen. Ter hoogte van de grot van Massabielle hoort ze plots een vreemd geruis. Als ze opkijkt, ziet ze bovenin de grot 'een dame in het wit' die zich als 'Maria, de onbevlekte ontvangene' voorstelt.
In de maanden die volgen verschijnt Maria nog eens 17 keer aan Bernadette, zo beweert zij althans. Ze draagt haar op een kerk op de plek van de eerste verschijning te bouwen en van het water in de grot te drinken.
Op 16 juli 1858 heeft Bernadette de 18e en laatste ontmoeting. Het is op het feest van Onze Lieve-Vrouw van de berg Karmel. De autoriteiten hebben de grot afgesloten en er een schutting rondom laten aanbrengen. Bernadette knielt op de andere oever van de Gave.
De katholieke kerk start een grondig onderzoek naar de verschijningen. 4 jaar later luidt het oordeel dat ze als waar beschouwd kunnen worden. Het betekent het begin van Lourdes als pelgrimsoord. De voorbije 160 jaar heeft de katholieke kerk 70 zogenoemde 'wonderbaarlijke genezingen' erkend die in Lourdes zouden hebben plaatsgevonden.
Bernadette treedt op 29 juli 1866 in het klooster van Nevers in. Daar overlijdt ze op 16 april 1879, amper 35 jaar oud. Op 8 december 1933 verklaart paus Pius XI haar heilig.
Tegenwoordig zijn de grot en alle gebouwen, waaronder 22 kerken en kapellen, een infocentrum, bibliotheek en het acceuil (verblijf voor zieken) op het 52 hectare groot terrein in de organisatie Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes ondergebracht. Er werken binnen dit Heiligdom ruim 300 mensen in vaste dienst,100 seizoenarbeiders en vele duizenden vrijwilligers.
Al vanaf 1883 worden er vanuit Nederland bedevaarten naar Lourdes georganiseerd. Ook in deze tijd gaan nog steeds veel pelgrims op weg naar deze plaats waar hemel en aarde elkaar raken. Vanuit het Huis voor de Pelgrim zijn er in mei, september en oktober bedevaarten met het vliegtuig en de bus, speciaal voor gezinnen. Er is speciale aandacht voor 160 jaar Lourdes. En er is nog mogelijkheid zich aan te melden voor een van deze reizen. Zie onderstaande contactpersoon.

Jos van der Heijden, (06) 18.618.903., vwkn.lourdes@gmail.com

Meer berichten