De Oerlese Kayleigh van Dooren is op weg naar een glanzende voetbalcarrière. FOTO: Ad Adriaans.
De Oerlese Kayleigh van Dooren is op weg naar een glanzende voetbalcarrière. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: Ad Adriaans)

'Ik ben graag aan de bal'

Oerlese tekent contract bij PSV

Ad Adriaans

Op 5-jarige leeftijd ontstaat bij Kayleigh van Dooren (18) de belangstelling voor voetbal. Nu gaat de Oerlese betaald voetbal spelen. Onlangs heeft ze een contract voor 2 jaar bij de vrouwen van PSV getekend.

VELDHOVEN/OERLE - Ze heeft het niet van een vreemde. Haar vader speelt jarenlang in de kleuren van RKVVO. De belangstelling voor het spelletje ontstaat dan ook al vroeg. "Ik voetbalde vaak met mijn vader. Hij heeft me zeker gestimuleerd. Bij RKVVO ben ik begonnen bij de mini's. Daarna heb ik er de F-, E-, D- en C-jeugd doorlopen." 4 jaar geleden stapt Kayleigh over naar het CTO Eindhoven. Bij dit Centrum voor Topsport en Onderwijs zijn school en voetbal op elkaar afgestemd. De Oerlese verruilt het Sondervick College voor het St. Joriscollege. En binnenkort hoopt ze haar propedeuse te behalen voor de opleiding International Business Administration aan de Universiteit Tilburg. Ook de universiteit probeert rekening te houden met de voetbalcarrière van Kayleigh.

Fysieke verschillen

Jarenlang speelt ze haar wedstrijden als meisje tussen de jongens. "Daar heb ik veel van geleerd. Je kunt als meisje zoveel trainen als je wil, de fysieke verschillen blijven bestaan." Met het CTO-team (meiden in leeftijdscategorie 15 t/m 19 jaar) speelt ze altijd tegen jongensteams. In deze competitie biedt het CTO-team de jongens goed weerstand. "Technisch en tactisch zijn we vaak beter. Omdat de jongens fysiek sterker zijn, weten we dat we de bal snel rond moeten laten gaan, zodat we minder in de duels komen."

Favoriete speler

Haar favoriete positie is die van aanvallende middenvelder. "Spelen op 10 heeft mijn voorkeur. Ik ben graag aan de bal en geef graag steekpasses om de spitsen aan het werk te zetten. Timing is daarin erg belangrijk. Het leuke van deze positie is dat je ook voor de goal komt, daardoor kan ik ook mijn goals meepikken." Haar favoriete speler is Ronaldo. "Vooral vanwege de manier waarop hij leeft voor zijn sport. Hij zet er alles voor opzij." De Oerlese weet wat dat betekent. Met het CTO-team traint ze 7 keer per week en speelt ze op vrijdagavond een wedstrijd.

Buitenlandse club

Een hoogtepunt in haar carrière tot nu toe, is zonder meer de halve finale tegen Spanje vorig jaar tijdens het EK vrouwen onder 19. Als het aan de Oerlese ligt, zullen er nog zeker meer volgen. Er wacht haar in ieder geval een drukke zomer, waarin ze een EK onder 19 of WK onder 20 zal spelen. "Na de zomer ga ik me focussen op een goed seizoen bij PSV. Uiteindelijk wil ik naar een buitenlandse topclub en spelen in het Nederlands vrouwenelftal."

Meer berichten