Groep 3 van De Brembocht, werkt hard aan een lampion. FOTO: Ad Adriaans.
Groep 3 van De Brembocht, werkt hard aan een lampion. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: Ad Adriaans)

Kom proeven van allerlei culturen

Ad Adriaans

De jaarlijkse Brembochtdag van basisschool De Brembocht is donderdag 7 juni. Wie alles wil weten van onder meer Japan, Brazilië, Zuid-Afrika of Australië moet die dag die basisschool zeker bezoeken. Maar iedereen is welkom van 15.30 tot 17.00 uur.

VELDHOVEN - De Brembochtdag is een feestelijk gebeuren waarbij allerlei culturen centraal staan. "Hier zitten kinderen uit allerlei culturen. Dit keer kozen we voor een landenproject waarbij de kinderen zich moeten verdiepen in andere culturen. We hebben geprobeerd om uit elk werelddeel één land aan bod te laten komen", legt leerkracht Max Jansen van groep 6 uit.

Japan

In de klas van groep 3 van basisschool de Brembocht klinkt Japanse muziek uit de speakers. De kinderen zijn druk bezig met het maken van een lampion van papier. Ella (7) is in Japan geboren en woont sinds 2 jaar in Nederland. Het ligt dan ook voor de hand dat deze groep zich in Japan ging verdiepen. Ella knipt met een schaar in een vel rood papier. "We zijn een lampion aan het maken. In Japan zie je die heel veel. Maar de tempels en bloesems vind ik het mooist in Japan." Even later schrijft Ella haar naam in het Japans op het papier.

VerVe

Vanaf mei is de klas onder leiding van leerkracht Kim de Laat al bezig met de Brembochtdag. "Leden van Vertelclub VerVe openden het project door over elk land een verhaal te vertellen. Inmiddels hebben de kinderen hun naam al in het Japans leren schrijven en leren tellen in het Japans. Ook hebben ze tempels geknipt en geplakt." Op een tafeltje staan allerlei spullen die Ella heeft meegebracht uit het land van de rijzende zon. Topografie, muziek en creatieve vakken. Het komt allemaal aan bod tijdens het project. In de bovenbouw zoeken de kinderen zelf van alles op op de computer.

Kraam

Het resultaat van wat de kinderen gedaan en gemaakt hebben, wordt getoond tijdens de Brembochtdag die de school houdt in samenwerking met Brede School Veldhoven. Op de speelplaats heeft elke groep een kraam waarin ze 'hun' land presenteren. Docenten leren die dag een dans aan elke groep. Als het publiek er is, wordt dat getrakteerd op een voorstelling die betrekking heeft op de landen.
Korein heeft ook een kraam, net als de St. EVA die wil laten zien dat iedereen er bij hoort. Op de speelplaats aan De Messenmaker wordt die middag ook een Tapijt voor Vrede gelegd van allerlei afvalmateriaal. Het wordt donderdag 7 juni letterlijk en figuurlijk proeven van allerlei culturen.

Meer berichten