Team Van den Heuvel - Bakker tijdens de ELE Rally in 2017. FOTO: Stichting ELE Rally.
Team Van den Heuvel - Bakker tijdens de ELE Rally in 2017. FOTO: Stichting ELE Rally. (Foto: )

Zomer begint met ELE Rally

Dré Galliart & Klaas Huvenaars van Stichting ELE Rally

Grootser, mooier, spectaculairder

Al maanden kijkt autosportminnend Nederland rijkhalzend uit naar de 54e ELE Rally. Het lange wachten wordt op beloond. Op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni maken maar liefst honderd spectaculaire équipes hun opwachting, waaronder een recordaantal deelnemers in de koningsklasse R5, een grote groep fantastische klassiekers en het debuut van indrukwekkende 4x4's die je normaal alleen in 'Le Dakar' ziet, maar nu naar 'De ELE' komen. De eerste zomermaand van het jaar begint met spektakel.

VELDHOVEN - Vrijdagavond kent het zwaartepunt... Om exact 19.00 uur start de 54e ELE Rally vanaf het startpodium in het SchippersStop Rallydorp in Veldhoven. Tijd om rustig op gang te komen is er beslist en absoluut niet.
"Wie wil winnen moet direct een goede start pakken. Als de deelnemers de eerste 3 klassementsproeven hebben gereden, staan er al bijna 40 competitieve kilometers op de teller", legt wedstrijdleider Radboud van Hoek uit.
De eerste kilometers op snelheid vinden plaats in de regio Helmond, waaronder de bekende klassementsproef aan de Steenovenweg, die vanaf circa 19.30 uur op het programma staat.

Zaterdag

Nadat de auto's vrijdagavond zijn teruggekeerd in het SchippersStop Rallydorp, starten ze zaterdagmiddag om 12.15 uur voor de 2e dag. Zwaartepunt van die dag ligt in Wintelre. Daar worden de deelnemers beproeft met niet minder dan 60% onverhard in het parcours. Bijna 1/3e van de zaterdag bestaat uit deze ondergrond.
"Het zal ècht pittig worden, maar wij zeggen altijd dat rallyrijden een sport is op verhard en onverhard, bij dag en bij nacht. Dat gaan we dit jaar opnieuw in de praktijk brengen", lacht wedstrijdleider van Hoek.

Tussen de klassementsproeven door keert de rallykarvaan terug in het SchippersStop Rallydorp, waarvandaan een shutllebus toeschouwers naar het nieuwe serviceterrein nabijgelegen service bij B&G
Hekwerk. Beiden zijn gratis toegankelijk.
Op zaterdagavond sluit de rally traditioneel af op het industrieterrein 'Ekkersrijt' in Son en Breugel. Vanaf 19.00 uur mogen hier de eerste auto's worden verwacht.

R5 wint?

Voor de strijd om de eindoverwinning mag alvast voorzichtig worden gezocht tussen de deelnemers aan de Eurol R5 Rally Challenge. Deze 'koningsklasse' uit de Nederlandse rallysport vierde vorig jaar zijn debuut in de Nederlandse rallysport tijdens de ELE Rally.
Dit jaar verschijnen ze met het recordaantal van 8 auto's uit de hypermoderne R5 categorie aan de start. Hermen Kobus (Škoda Fabia R5) is de regerend kampioen in de klasse en mag dus als favoriet worden aangemerkt.
Toch komt er ook sterke tegenstand uit de regio. Wat te denken van Erik van Loon (Škoda Fabia R5) uit Eersel en Mats van den Brand (Ford Fiesta R5) uit Sint-Oedenrode. Ook 2-voudig ELE-winnaar Bob de Jong (Hyundai i20 R5) mag tot de kanshebbers gerekend worden.
Tussen alle R5 auto's moet altijd rekening worden gehouden met de Mitsubishi van Piet van Hoof. De garagehouder uit Wintelre kent zijn lokale klassementsproef beter dan wie dan ook!
De winnaar van de ELE Rally van vorig jaar, Jasper van den Heuvel, schreef ook nog op het laatste moment in. Hij heeft nog niet bekend gemaakt met welk wapen hij zal starten, maar zal zich sowieso vooraan in het klassement melden.

Voor ieder wat wils

Voor wie meer geïnteresseerd is in historische auto's biedt het ELE-Weekend ook voldoende om te zien. Op zaterdagmiddag is er de ELE Shortrally, een rally voor beginnende deelnemers. Daarnaast is er de 1e ELE Historic Rally die direct achter de reguliere rally start. Denk daarbij aan oude Ford Escorts, maar dan in een eigen wedstrijd.
Ook nieuw is de ELE Cross Country. Bekend uit de Dakar zijn auto's als de Bowler Wildcat of de Mitsubishi Pajero.
De ELE Legend is inmiddels toe aan zijn 3e editie en is onveranderd een regelmatigheidswedstrijd waarbij het dus niet om topsnelheid maar gemiddelde snelheid draait.

Van dichtbij

Wie de rally goed en van dichtbij wil volgen doet dat natuurlijk door op de diverse voorverkooppunten een informatiepakket en toegangsbewijs te kopen. Zie daarvoor nog de onderstaande website.
Like de Facebook pagina is ook mogelijk of zoek ELE_rally op via de Twitterfeed. Online de rally volgen kan eveneens, via de Rallysafe app, maar ook via Omroep Brabant. Zo mis je niks van jouw ELE-Weekend!

www.elerally.nl

Icoon

Voor wie het nog niet wist, de ELE Rally is zonder meer een ware icoon in Nederland én ver daarbuiten. Wederom komen dit jaar diverse grote namen uit het buitenland naar de ELE Rally om zich in schitterende en vooral spectaculaire klassementsproeven hun krachten te meten met de Nederlandse rallytop. De Eurol R5 Rally Challenge opent zijn kampioenschap vanzelfsprekend opnieuw in de ELE Rally, terwijl de Historic ELE Rally eveneens - gelukkig - weer terugkeert, wat zeker zeer veel bekijks zal trekken van de vele autosportfans die naar de ELE Rally komen.
De R5 is overigens de high tech rallyauto anno 2018, terwijl deelnemers aan de Historic ELE Rally in dezelfde wedstrijd een onderlinge strijd aan gaan met de auto's van toen.

Wie vraagt naar wat nu eigenlijk de ELE Rally typeert, die krijgt als vanzelfsprekend antwoord dat er voor ieder wel wat wils is!

ELE Rally
is
zonder meer
een ware
icoon
in Nederland
en ver
daarbuiten!

Meer berichten