Het gaat er behoorlijk serieus aan toe in de sportschool, maar er is ook veel tijd voor spelletjes en plezier maken. "We moeten van Meester Boy altijd goed opletten als hij iets uitlegt. Wie dat niet doet, moet van hem opdrukken." FOTO: Bert Jansen.
Het gaat er behoorlijk serieus aan toe in de sportschool, maar er is ook veel tijd voor spelletjes en plezier maken. "We moeten van Meester Boy altijd goed opletten als hij iets uitlegt. Wie dat niet doet, moet van hem opdrukken." FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen.)

'Slaan, schoppen of worstelen...'

Mijn sport is...

Hannie Bettgens

"Het is een hele stoere sport en ik ben voor niemand bang." Aan het woord de 7-jarige Catho Liebregts uit Veldhoven. Zij vertelt in deze rubriek over haar sport Krav maga.

VELDHOVEN - Catho Liebregts vertelt dat Krav maga een vechtsport is die gebruikt wordt om zizhczelf te verdedigen. "Krav maga komt uit Israël, daar is het verzonnen. Eigenlijk is het voor het leger bedacht, voor de commando's die zich moeten verdedigen in een oorlog."

Keileuk

Het is niet zomaar dat Catho deze sport heeft uitgekozen. "Papa doet ook Krav maga. Hij zei eens of ik het ook een keer wilde proberen. Nou, toen ben ik met mijn vriendinnetje Lina gaan kijken en zijn we erbij gegaan."
Inmiddels is Lina gestopt maar beste vriendinnetje Eline gaat nu samen met Catho Liebregts. "We hebben les van meester Boy, die is keileuk. Hij is ook wel streng maar soms moet dat ook."

Profijt

Catho Liebregts kan zichzelf goed verdedigen. "Slaan, schoppen of worstelen... Alles mag. Je mag zo gemeen mogelijk tegen iemand zijn om die zo snel mogelijk uit te schakelen."
Vader Kees Liebregts vult haar aan. "Voor kinderen is Krav maga een goede basis. Kinderen zijn heel kwetsbaar. Ze leren tijdens een training omgaan met verschillende situaties. Als eerste nooit met volwassenen meegaan! Mocht je toch in een vervelende situatie terecht komen leer je als kind technieken om iemand van de af te duwen, heel veel herrie te maken en van de situatie weglopen. Van die training heb je profijt in je hele verdere leven."

Iedereen

Catho Liebregts geeft een kleine demonstratie, samen met haar vader die doet alsof hij haar aanvalt. Ze deelt een paar rake trappen uit en trapt haar papa flink tegen de schenen. "Kijk zo doe je dat en je moet gewoon doortrappen. Iedereen kan deze sport beoefenen. In een trainingsbroek en een shirtje. Je moet wel bokshandschoenen hebben, scheenbeschermers aan en een bitje om je tanden te beschermen. Als we met de les beginnen doen we altijd eerst groeten. Vaak doen we dan eerst een spel, dat vind ik het allerleukst. Vooral de afvalrace; je moet dan zitten en staan en zombies ontwijken. De laatste die af is heeft gewonnen. De anderen moeten 10 kniebuigingen maken."

Conditie

Krav maga is een pittige sport, dat blijkt wel tijdens de training. Catho Liebregts: "Je moet allerlei verschillende situaties oefenen. Ook moeten we veel op conditie trainen, voor als je hard weg moet lopen!"

Meer berichten