Met een kano kan echt schitterende sport bedreven worden en dat is te zien bij de Volmolen.
Met een kano kan echt schitterende sport bedreven worden en dat is te zien bij de Volmolen. (Foto: )

Volop kano-activiteiten op de Dommel bij de Volmolen

Van de redactie

Het weekend van 2 en 3 juni staat op de Dommel bij de Volmolen op de grens van Waalre en Riethoven in het teken van attractieve kanoactiviteiten. Het is inmiddels een traditie dat de Volmolense kanoclub ieder jaar wedstrijden organiseert.

RIETHOVEN/WAALRE - Niet alleen staan slalomwedstrijden op het programma, ook andere kanodisciplines komen aanbod. Vorig jaar is voor het eerst de kanodiscipline afvaart-sprint in het programma opgenomen.

Zo snel mogelijk

Voor dit onderdeel moet een bepaald traject, in speciaal ontwikkelde boten, zo snel mogelijk worden afgelegd, waarbij de stuw bij de molen voor een aantal een flinke hindernis kan zijn.
Daarna wordt de slalom-sprint gevaren. Hier gaat het behalve om snelheid ook om de vaardigheid zo snel mogelijk een parcours met en beperkt aantal poortjes te varen. Deze wedstrijden zijn opgebouwd via een afval-systeem, waarbij op het laatst de 4 sterkste vaarders strijden om de medailles.
De onderdelen afvaart en slalom-sprint worden zaterdag gevaren.

Holland Cup

Op zondag wordt de 53e VKC-slalomwedstrijd gevaren. Dit is een van de 4 kanoslalomwedstrijden, die georganiseerd worden in het kader van de Holland Cup.

Op de Dommel is een slalomparcours opgehangen van 22 slalompoortjes, die de sporters zo snel mogelijk moeten zien te passeren. Hierbij spelen techniek en vaardigheid een hele belangrijke rol. Zeker achter de stuw van de watermolen waar de poortjes in de stroming van het 1.20 m hoge verval hangen is goed te zien wie tot de top van het Nederlandse slalomvaren behoren. Uiteindelijk bepaalt de snelst gevaren tijd wie er met de medailles naar huis gaan. Er wordt gevaren in verschillende categorieën en verschillende boottypen.

Programma

Het programma is als volgt:
Zaterdag: 11.00-14.00 uur: vrije training; 16.00 uur: start afvaart; 18.15 uur: prijsuitreiking afvaart; 19.00 uur: start slalomsprint; 20.30 uur: prijsuitreiking slalom sprint
Zondag: 09.00 uur: ploegleiders bespreking; 10.00 uur: start kanoslalomwedstrijd; 16.00 uur: prijsuitreiking kanoslalom.

Meer berichten