Marieke Hendrikx, oprichter van De Stalvrienden: "Elk jaar zien we weer nieuwe gezichten." FOTO: Jurgen van Hoof.
Marieke Hendrikx, oprichter van De Stalvrienden: "Elk jaar zien we weer nieuwe gezichten." FOTO: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

'We vinden het fijn te laten zien wie we zijn'

Mireille Camps

Stichting De Stalvrienden houdt zondag 3 juni haar jaarlijkse open dag van 10.00 tot 16.00 uur in Rijhal De Schietberg in Veldhoven. Er worden diverse leuke demonstraties gegeven door ruiters met een beperking, er zijn gastoptredens door Westernriding Veldhoven en 'vrijheidsdressuur'. En uiteraard is er weer de mogelijkheid tot paardrijden door bezoekers. Iedereen is van harte welkom!

VELDHOVEN - Ze heeft zin in de open dag... Marieke Hendrikx, oprichter van De Stalvrienden: "Elk jaar zien we weer nieuwe gezichten en we vinden het fijn te laten zien wie we zijn en wat we doen, namelijk paardrijden, zowel binnen als buiten, voor mensen met een beperking. Er worden demonstraties gegeven en spelletjes gedaan, zoals 'backriding', wat wil zeggen dat de instructeur samen met een kind op het paard zit. Ook dit jaar laten we ons weer verrassen tijdens de gastoptredens. Natuurlijk mogen de gasten ook een ritje op een paard maken die dag. De meesten vinden het geweldig zelf te ervaren hoe het is om op een paard te zitten."

Hulpmiddelen

Er worden tijdens de open dag tevens demonstraties gegeven van alle hulpmiddelen die De Stalvrienden tot haar beschikking heeft. Hendrikx: "We hadden al langer een tillift, natuurlijk, maar vroeger hield het al gauw op als de rompbalans van de ruiter niet stabiel genoeg was. We zijn altijd op zoek naar mogelijkheden en blijven doorontwikkelen. Zodoende hebben we nu klittenbandzadels en klittenband op contactpunten als extra ondersteuning, bodyprotectors en handgrepen."

Droom waarmaken

Marieke Hendrikx volgt na haar studie als verpleegkundige de opleiding tot paardrijinstructeur voor mensen met een beperking. Juist voor deze mensen is het contact met het paard heel belangrijk. Zo heeft de omgang met een paard naast de mogelijkheid heerlijk te ontspannen, ook veel therapeutische effecten. "We zijn nog steeds groeiende en ik heb inmiddels 4 gekwalificeerde collega's. Mede dankzij vele enthousiaste vrijwilligers, stagiaires en 6 goede, mensgerichte paarden, kunnen we nu al zo'n 60 leden aangepaste lessen aanbieden", aldus Marieke Hendrikx tot slot over De Stalvrienden.

Meer berichten