Iedereen weet het: teveel zon is schadelijk voor de huid en kan op termijn zelfs huidkanker veroorzaken. FOTO: MMC.
Iedereen weet het: teveel zon is schadelijk voor de huid en kan op termijn zelfs huidkanker veroorzaken. FOTO: MMC.

Zonneschade met zonlicht behandelen

Het klinkt tegenstrijdig, maar het kan: huidschade, meestal veroorzaakt door de zon, kan nu in Máxima Medisch Centrum (MMC) door diezelfde zon worden hersteld. De dermatologen van MMC introduceren een nieuwe behandeling: fotodynamische therapie met daglicht.
Dermatoloog Tim Smits: "De komende maanden is het bij mooi weer de perfecte tijd om zonneschade, het voorstadium van huidkanker, aan te pakken. We zijn blij dat we daarvoor een nieuwe behandelmethode kunnen bieden, die op alle fronten prettiger is voor patiënten."

VELDHOVEN - Inmiddels is algemeen bekend dat teveel zon schadelijk is voor de huid. Op termijn kan het zelfs huidkanker veroorzaken. Vóórdat huidkanker ontstaat, is al vaak een voorstadium zichtbaar. Het meest voorkomende voorstadium is de zogenaamde actinische keratose (letterlijk: verhoorning veroorzaakt door de zon), oftewel 'zonneschade van de huid'. Vooral blonde mensen met blauwe ogen zijn hier gevoelig voor. 80% van deze groep ontwikkelt waarschijnlijk een actinische keratose.
Tim Smits, dermatoloog bij MMC: "Helaas zien we deze zonneschade steeds vaker ook op jongere leeftijd. Met meer vrije tijd, zonnebanken en zonvakanties, krijgen ook jongere mensen deze huidbeschadigingen".

Nieuwe behandelmethode

Patiënten met deze actinische keratosen kunnen meestal behandeld worden door de huisarts. Met stikstof of speciale zalven wordt de aangedane huid behandeld. Voor patiënten bij wie deze methoden niet volstaan, of voor patiënten met een zeer groot gebied met meerdere actinische keratosen, heeft MMC nu een nieuwe behandelmethode beschikbaar. Smits: "Het grote voordeel van deze nieuwe methode is dat het snel en vele malen minder pijnlijk is. Een patiënt wordt in het ziekenhuis behandeld met zonnebrandcrème en een speciale crème die de huid gevoelig maakt voor licht. Binnen 30 minuten staat hij of zij weer buiten. Letterlijk, want het is juist de bedoeling om vervolgens 2 uur lang in daglicht, liefst zonlicht door te brengen. Na 2 uur mag de crème eraf. Dan is het zaak om weer goed in te smeren met zonnebrandcrème of de dag binnenshuis door te brengen. De crème heeft zijn werk dan gedaan. Na 6 weken blijkt of 1 behandeling voldoende was.

Prettige behandeling

Ander belangrijk voordeel: "Bij andere therapieën, wordt de huid met een ledlamp beschenen. Dat kan nogal pijnlijk zijn. Bij de zonlichtmethode scoren patiënten de pijn op een 2 op een schaal van 10. Dat is beduidend minder dan de 8 of 9 die een ledlamp veroorzaakt."

Meer berichten