De juiste informatie, praktische hulp en begeleiding zijn erg belangrijk voor mensen met dementie en hun familieleden. "Het DementieCafé biedt dit al 5 jaar in Veldhoven", aldus Carolien van der Heijden. FOTO: Bert Jansen.
De juiste informatie, praktische hulp en begeleiding zijn erg belangrijk voor mensen met dementie en hun familieleden. "Het DementieCafé biedt dit al 5 jaar in Veldhoven", aldus Carolien van der Heijden. FOTO: Bert Jansen.

'Samen zingen is contact maken!'

Waar woorden te kort schieten, daar spreekt muziek. Dinsdag 15 mei bestaat DementieCafé Veldhoven 5 jaar. Dit lustrum wordt feestelijk gevierd met een thema-avond over dementie en muziek.

VELDHOVEN - Voor iemand met dementie - of het vermoeden daarvan - en de familieleden, is het krijgen van de juiste informatie, praktische hulp en begeleiding erg belangrijk. Het DementieCafé biedt deze ondersteuning en begeleiding al 5 jaar in Veldhoven. Adviseur Welzijn Wonen Zorg & DementieCafé, Carolien van der Heijden: "Het DementieCafé wordt georganiseerd door SWOVE en Severinus, samen met alle partners vanuit het Dementie Ondersteuningsnetwerk Veldhoven (DOV). Het is bedoeld voor mensen met dementie, familieleden, mantelzorgers, vrijwilligers en professionals."

Contact maken

Om op een feestelijke manier aandacht te besteden aan het 5-jarig jubileum is gekozen voor het thema muziek. Van der Heijden stelt dat muziek de levenskwaliteit vergroot. "Muziek en dementie gaan heel goed samen. Muziek kan veel betekenen voor iemand met dementie. Het stimuleert de hersenen en geeft een positieve impuls aan het brein. Door gebruik te maken van muziek kun je mensen beter bereiken, gemakkelijker contact maken. Muziek is inzetbaar bij alle fases bij dementie. Iemand met beginnende dementie reageert vaak heel goed op bepaalde muziek en is goed in te zetten tijdens momenten van zorg of verzorging. In een latere fase, wanneer contact maken moeilijk is, wordt er vaak nog wel gereageerd op liedjes van vroeger. Samen liedjes zingen is dan contact maken."
"Tijdens de feestavond worden tips gegeven over het luisteren naar muziek; met een koptelefoon of oortjes. En over radiozenders met muziek die niet overprikkelt, maar meerwaarde biedt in beleving en stemming. Je hebt ook boeken en films met muziek."

Inluiden

Wethouder Mariënne van Dongen-Lamers komt de feestelijkheden inluiden. Uit onderzoek is gebleken dat muziek de puurste vorm van communicatie is. Samen een liedje zingen waarbij je de hand van de ander vasthoudt maakt dat iemand met dementie zich beter voelt. We hopen op een grote opkomst op dinsdag 15 mei. Het 1e deel van de avond praten we met elkaar over de betekenis van muziek bij dementie. Daarna geven we de avond een feestelijk tintje met muziek, een hapje en een drankje", aldus Van der Heijden.
Het Dementiecafé is dinsdag 15 mei. Locatie: Restaurant de Berkt, Wilgenman in Veldhoven. Om 19.00 uur gaan de deuren open.

Meer berichten