"Ik heb het met veel plezier gedaan. Het was geen moeilijk werk, de leden mopperen nooit", aldus Jan van den Oetelaar. FOTO: Ad Adriaans.
"Ik heb het met veel plezier gedaan. Het was geen moeilijk werk, de leden mopperen nooit", aldus Jan van den Oetelaar. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: Ad Adriaans)

'Ik heb het met veel plezier gedaan'

Jan van den Oetelaar (80) neemt zich voor om overal mee te stoppen zodra hij de leeftijd van 80 jaar bereikt. En zo is de Oerlenaar in april dit jaar na 15 jaar dan ook daadwerkelijk met het voorzitterschap van de KBO Oerle gestopt.

VELDHOVEN - In 2003 wordt Van den Oetelaar gevraagd om Toon van Boekel op te volgen als voorzitter van de KBO. "Wij zijn nog zodanig opgevoed dat als de samenleving een beroep op je doet, je een goede reden moet hebben om nee te zeggen. Ik had in 2003 niets meer om handen. Het bedrijf was verkocht en de kinderen waren het huis uit."
Hij pakt de voorzittershamer op en kan meteen aan de slag met de organisatie van de festiviteiten rondom de viering van het 40-jarig bestaan. Als fervent verhalenverteller treedt hij ook zelf op tijdens de viering. "Een uur lang heb ik verhalen verteld over vroeger."

Terugloop

De tijden zijn veranderd. Bij de KBO gaat het niet meer om kaarten, keuvelen en kienen. En bij het jaarlijkse reisje zitten de bussen niet meer vol. En ook de wekelijkse kaartmiddag op woensdag kent een terugloop in aantal deelnemers. "Ik heb tegen mijn opvolger Huub Stroeks gezegd: zolang er nog mensen komen, moet je de kaartmiddag aanhouden. Zij hebben anders nauwelijks iets te doen."
De KBO is met zijn ruim 240 leden thuis in dorpscentrum d'Ouw School. Naast de kaartmiddag kan er op donderdagochtend koersbal gespeeld worden. Verder vinden er de jaarvergadering en kerstviering plaats die steevast druk bezocht worden. "Maar we zijn er vooral om de belangen van de doelgroep te behartigen. Bij nieuwe ontwikkelingen nodigen we een specialist uit, zoals een notaris. Die houdt dan tijdens de jaarvergadering een praatje. Ook hebben we al verscheidene tabletcursussen verzorgd. Daaraan namen zo'n 70 van onze leden deel."

Voldaan gevoel

Om mensen vanaf 65 jaar te enthousiasmeren, bedenkt de KBO ook nieuwe activiteiten. Zo is er al enkele jaren een hapjesmiddag en een excursie naar onder meer het Catharinaziekenhuis. "Het gaat om activiteiten waarbij mensen zich thuis voelen. De meeste 65-plussers kaarten vrijwel nooit."
De Oerlenaar heeft zijn hoop gevestigd op de huidige organisatoren van evenementen als De Oerse Braderie en Boergondisch Oers. "Ik hoop dat zij straks als 65-plussers hun organisatorische talenten ook inzetten bij de KBO."
Met een voldaan gevoel heeft hij inmiddels afscheid genomen. "Ik heb het met veel plezier gedaan. Het was geen moeilijk werk, de leden mopperen nooit", besluit de oud-voorzitter.

Meer berichten