In de bovenzaal van Bibliotheek Veldhoven spreekt op woensdag 16 mei van 19.00 tot 20.30 uur mr. Marjo Vink, jurist van Legal Letters, over verenigingsrecht. FOTO: Bert Jansen.
In de bovenzaal van Bibliotheek Veldhoven spreekt op woensdag 16 mei van 19.00 tot 20.30 uur mr. Marjo Vink, jurist van Legal Letters, over verenigingsrecht. FOTO: Bert Jansen.

Wat weet u eigenlijk van het verenigingsrecht?

In de bovenzaal van Bibliotheek Veldhoven spreekt op woensdag 16 mei van 19.00 tot 20.30 uur mr. Marjo Vink, jurist van Legal Letters, over verenigingsrecht. Vragen van bestuurders van verenigingen kunnen die avond beantwoord worden. Vink is een van de weinige juristen in Nederland die zich gespecialiseerd heeft in verenigingen.

VELDHOVEN - Het is begonnen via een omweg... Vink: "Ik kom oorspronkelijk uit de zorg, de verpleging. Ik ging op een gegeven moment in een ziekenhuis in Zwitserland werken en merkte toen al dat ik graag verder wilde studeren. Na 2 jaar werd mijn vergunning niet meer verlengd. Terug in Nederland, ben ik rechten gaan studeren. Dat vergde behoorlijk veel discipline. Ik koos voor een Open Universiteit en iedereen verklaarde me voor gek, maar ik ging gewoon door met 2 andere studenten en wij zijn de enige 3 die geslaagd zijn! Ik heb mijn bachelor overigens met een baby op de arm gedaan."

Oplossing zoeken

Vink vervolgt: "Ik was erg geïnteresseerd in hoe de rechten van de mens zijn. Tijdens de studie stond een vereniging wel in het boek, maar de nadruk lag meer op de commerciële kant van ondernemingen. De maatschappelijke en ideële doelstellingen van verenigingen sprak mij meer aan en er zijn maar weinig juristen die zich hier op toeleggen. Ik heb uitsluitend een adviespraktijk, geen procespraktijk. Ik zoek liever samen naar een oplossing en werk het liefst aan de bestuurderskant."

Onwetendheid

Vink heeft een mobiele praktijk. Veel werk via mail en telefoon. Vink: "Verenigingen zoeken toch eerst via internet en omdat ik hierin een van de weinigen ben kom ik al vrij snel in beeld. Ik doe dit nu bijna 4 jaar en het begint goed te lopen."

Hiervoor werkte Vink nog voor Sociaal Raadslieden en Slachtofferhulp, maar met name dit laatste was beslist niet haar 'piece of cake'. Vink noemt een voorbeeld uit haar praktijk: "Bestuurders maken vaak fouten uit onwetendheid. Na 30 jaar niet meer naar de statuten te hebben gekeken, zijn er gewoontes ontstaan die helemaal niet meer stroken met het nu. Bestuurders weten gewoon niet wat ze in voorkomende gevallen moeten doen."

Meer berichten