SeniorWeb Veldhoven

De wet Algemene Verordening Gegevensbescherming

VELDHOVEN - Het is de laatste tijd veel in het nieuws geweest: privacy op internet. Mark Zuckerberg, de grote man achter Facebook en Whatsapp, ligt zwaar onder vuur omdat privé gegevens van gebruikers zijn gelekt, zodat reclamemakers deze gegeven konden inzetten om op de persoon gerichte advertenties te sturen.

Onlangs hebben Nederlanders via een referendum zich mogen uitspreken over de zogenaamde 'sleepwet' die de geheime diensten, de AIVD en de MIVD, ruimere bevoegdheden geeft om online communicatie tussen burgers af te luisteren. Een meerderheid was tegen deze wet, omdat de privacy niet genoeg gewaarborgd zou zijn.

De persoonlijke privacy is dus in het geding. Vroeger kon een brief of een document eenvoudig opgeborgen worden in een kluis of simpelweg verbrand worden als iemand zijn privé-informatie niet wilde prijsgeven. Privacy op Internet is moeilijk beheersbaar. Er zijn ingewikkelde wachtwoorden te verzinnen, de gegevens
verwijderen, maar wie hoe dan ook actief is op Internet, kun ervan uit gaan dat de persoonlijke gegevens op de een of andere manier worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Wie dit absoluut niet wil , kan maar één ding doen: geen Internet in huis.

Zorg als Internet-gebruiker er in ieder geval wel voor nooit al té gevoelige informatie met anderen te delend. Het goede nieuws is dat de Europese overheid zich heeft gebogen over de problematiek, wat uiteindelijk heeft geleid tot een nieuwe wet, de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Deze wet geldt voor alle bedrijven, (sport)verenigingen, stichtingen, etc. die gegevens vastleggen van derden. Dus ook voor Seniorweb.

In deze wet, die van kracht wordt op vrijdag 25 mei aanstaande, zijn gedetailleerde voorschriften vastgelegd. Organisaties die zich hieraan niet houden kunnen zeer zwaar worden beboet.

Dit artikel is geschreven door Wim Jansen, docent bij SeniorWeb Veldhoven.

Meer berichten