De marktkramen verdwijnen, maar de dansgroepen blijven hun kunsten vertonen zoals tijdens de editie van 2016. FOTO: Ad Adriaans.
De marktkramen verdwijnen, maar de dansgroepen blijven hun kunsten vertonen zoals tijdens de editie van 2016. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: Ad Adriaans)

Nieuwe koers Wenterselse Mert

De marktkramen behoren tot het verleden op de Wenterselse Mert. Na meer dan 30 jaar maakt het evenement op zondag 6 mei een nieuwe start onder een nieuwe naam.

WINTELRE - Chris van de Ven is vanaf het begin betrokken bij de organisatie en is voorzitter van het comité Wenterselse Mert. "De Wenterselse Mert is indertijd opgezet vanuit 5 verenigingen. Vanuit fanfare St. Willibrordus raakte ik erbij betrokken. Daarnaast zetten ook de Stichting Jeugdbelangen, korfbalvereniging Winty, toneelvereniging De Vriendenkring en jongerenkoor JoWi de schouders eronder. Het jongerenkoor is inmiddels opgeheven." Naast het doel om een jaarlijkse activiteit te houden voor het dorp is het ook de bedoeling dat de markt een financieel steuntje oplevert voor de organiserende verenigingen.

Spektakel

Teruglopende bezoekersaantallen noodzaken het comité nu tot een andere opzet van de Wenterselse Mert. Zo werd het idee geopperd om voortaan op de eerste zondag van mei spektakel te bieden in de vorm van ter land, ter zee en in de lucht. Het toeval wil dat bouwbedrijf De Wit Van Loon in hetzelfde weekend het 25-jarig bestaan viert. Eigenaar Theo van Loon wilde iets voor Wintelre doen in de vorm van een dienstenveiling. De opbrengst daarvan gaat naar enkele door de Wintelrenaren aangedragen doelen. Het comité Wenterselse Mert en het bouwbedrijf besloten samen op te trekken. Dat betekent dat het evenement voor één keer het centrum verruilt voor een feesttent aan het Smidspad.

Stemmen

De dag begint zondag 6 mei om 13.00 uur met een kinderzeskamp onder het motto: als je de kinderen hebt, heb je de ouders ook. De jeugd gaat met elkaar de strijd aan met onder meer een heuse 'te land, ter zee en in de lucht'-baan, panna voetbal, bungee run en luchtkussens. Om 15.30 uur start de foute bingo met leuke typetjes van de toneelvereniging. Dit vormt de hilarische opmaat naar de dienstenveiling die om 17.00 uur begint. De organisatie hiervan is in handen van de Stichting Dorpsfeesten. Deze heeft de door de inwoners aangedragen goede doelen teruggebracht naar een 3-tal. Stemmen kan op 1 van de 3 doelen. In de pauze wordt op spectaculaire wijze de nieuwe naam van het evenement onthult. Daarna wordt bekend gemaakt welk goed doel de meeste stemmen heeft gekregen. Gedurende de dag zijn er muziekoptredens. 2 dansgroepen van Young Energy maken hun debuut. En om 18.30 uur start een feestavond. Van de Ven: "We willen deze nieuwe opzet in 2019 doorzetten, maar dan op het dorpsplein van Wintelre.

Meer berichten