“Ik ben heel graag met de bijen bezig in de natuur.” FOTO: Theo van Sambeek.
“Ik ben heel graag met de bijen bezig in de natuur.” FOTO: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

'Cyclus van bijen... Mooi om te zien!'

Naam?
"Mijn naam is Jan Lommers"

Geboortedatum?
"Op 11 februari 1935 ben ik geboren."

Woont in Veldhoven in:
"Ik woon in Veldhoven-Dorp."

Wat is uw favoriete plekje in Veldhoven?
"Mijn favoriete plekje is een plekje langs de Dommel, nog nét in Veldhoven, waar 10 bijenkasten van mij staan."

Waarom is dit uw favoriete plekje?
"Het is langs de Dommel zó mooi en rustig en ik ben heel graag met de bijen bezig in de natuur. Ik kan hier goed naartoe gaan om alleen maar rustig te gaan zitten kijken hoe het zich ontwikkelt. Welke kleur heeft het stuifmeel dat binnenkomt? Is het geel, grijs, groen, noem maar op. Als je ziet... De cyclus van de bijen... Mooi om te zien! Je ziet hier ook weleens een ree, een buizerd... De vogeltjes fluiten, heerlijk!"

Komt u hier vaak?
"Ik ben zeker 4 à 5 uur per week met de bijen bezig."

Neemt u ook weleens iemand naar deze plek?
"Ja, hier komen wel mensen bij de Dommel, ook al liggen de kasten in de zomer wel verscholen. Bij de BijenBerkt is dat natuurlijk anders, dat is gewoon opengesteld voor het publiek. En er wordt een belevingstuin aangelegd. Maar bij De Dommel ben ik het liefst. Ik ben vaak alleen en soms gaat mijn vrouw mee."

Wilt u nog iets anders kwijt over uw favoriete plekje?
"Ik ben ruim 40 jaar lid bij St. Ambrosius. Het is goed dat er de laatste jaren veel meer animo is voor de bijencursussen. Sommigen willen imker worden, maar andere cursisten willen vooral weten hoe het allemaal werkt met bloemen, planten, de koninginnen, werkbijen…Toen ik nog secretaris was, zo'n 15 jaar geleden, hadden we 18 leden. Nu meer dan 50 leden. Veldhoven is een groene gemeente: of je nu vanuit Steensel binnenkomt, vanaf Waalre of Eindhoven. En hier wordt rekening gehouden met de bijen. De aanplant van eikenbomen is geschrapt om lindebomen, vanwege het stuifmeel, in de plaats te zetten. Speciaal voor de bijen…"

Meer berichten