Mathijs Herremans heeft een boek geschreven met verhalen van imkers om de hele wereld. "Het is klaar en nu mag het uitgegeven worden."
Mathijs Herremans heeft een boek geschreven met verhalen van imkers om de hele wereld. "Het is klaar en nu mag het uitgegeven worden." (Foto: Mathijs Herremans)

'Imkers vertellen wat en hoe ze doen'

Imker Mathijs Herremans heeft een boek geschreven met verhalen van imkers over de hele wereld. "Het is klaar en nu mag het uitgegeven worden."

VELDHOVEN - Mathijs Herremans is op het idee gekomen om een boek over bijenvolken te schrijven als hij in 2015 lid wordt van een bijenvereniging. "Die bestond toen 100 jaar. Ik heb van dat jaar foto's gemaakt en in een fotoboekje uitgebracht."
Als hem een boekje onder ogen komt van een andere bijenvereniging die 120 jaar bestaat, bladert hij daar doorheen. "Dat had ik moeten maken! Dat was mijn eerste gedachte. Verhalen en foto's van vroeger en nu."
Later bedenkt Herremans dat hij graag meerdere imkers wil interviewen. "Mijn plan was om per Nederlandse provincie 1 imker te interviewen. Achteraf leek me dat niet zo interessant en kreeg vervolgens het idee om imkers over de hele wereld te interviewen. Daarbij wilde ik een breder beeld krijgen van imkers wereldwijd."

Ander bijenvolk

Wat hij als eerste ontdekt, is dat overal ter wereld anders met bijen om wordt gegaan. "Imkers uit de hele wereld hebben meegewerkt en vertellen hoe en wat ze doen. Veelal is de omgang gelinkt aan de omgeving waar men woont. In de stad, op het platteland of in de bossen maakt een wezenlijk verschil. Daardoor ziet een bijenvolk in Cuba er bijvoorbeeld anders uit dan een volk uit Italië."
Elk land en elke imker heeft te maken met eigen bedreigingen. "Een grote bedreiging is boskap waardoor bepaalde volken niet meer voldoende werkgebied hebben en daardoor grote kans hebben om uit te sterven.
Andere imkers geven aan dat pesticiden zorgen voor sterfte onder de bijen."

Unieke plekken

Herremans begint oktober 2016 met het zoeken naar imkers via Facebook, Google en YouTube. "Uiteindelijk heb ik een aantal imkers gevonden, in een breed spectrum van de imkerij en uit unieke plekken op de wereld, zoals Madagascar, Pitcairn eilanden en Cuba. De imkers komen uit alle hoeken van de imkerij: beroepsimkers, stadsimkers, een korfimkers... Zelfs een imker die ervoor zorgt dat bijen nestgelegenheid hebben in levende bomen."
Het boek kan uitgegeven worden. Daar hangt wel een prijskaartje aan van 5000 euro, wat Herremans niet kan betalen. "Daarom ben ik een crowdfunding gestart. Via https://crowdfundingvoornatuur.nl/nl/projects/imkersvandewereld is doneren mogelijk.
doneren. Op mijn website staat ook de nodige informatie"

www.mathijsherremans.nl

Meer berichten