Luuk Jansen (14) gaat met Ties Bogers, Nadia Verschueren en Stefan Habraken, naar de Brabantse Kampioenschappen. Het viertal won in hun categorie de beker met het nummer 'Reggedy Ragtime Rags'.
Luuk Jansen (14) gaat met Ties Bogers, Nadia Verschueren en Stefan Habraken, naar de Brabantse Kampioenschappen. Het viertal won in hun categorie de beker met het nummer 'Reggedy Ragtime Rags'.

'Drummen kun je altijd en overal doen!'

Voor de 46e keer heeft zaterdag 7 april het Veldhovense Jeugd Solisten Concours voor blazers en slagwerkers plaatsgevonden. De organisatie van het Veldhovens jeugd solisten concours is in handen van de jeugdcommissies van de 4 Veldhovense harmonieën.

VELDHOVEN - Het Jeugd Solisten Concours (JSC) is een mooie gelegenheid voor de Veldhovense muzikanten zich te presenteren aan het grote publiek. Weken voorafgaand aan het concours hebben de deelnemers en hun docent intensief geoefend voor de grote dag. Ruud van de Looij, één van de organisatoren van het concours, legt uit: "De uitvoeringen worden beoordeeld door een deskundige jury, hoewel het spelen voor het eigen publiek misschien nog het aller-spannendst is. Alle muzikanten krijgen sowieso een oorkonde mee naar huis. Er wordt in diverse afdelingen gestreden voor het hoogste aantal punten en de afdelingswinnaar krijgt nog een leuke herinnering mee."

Workshop school

Luuk Jansen is 14 jaar oud. Maar... Op zijn 10e jaar is hij al flink bezig met drummen, na een muziekworkshop op school van 4 weken lang."Na die workshop wist ik zeker dat ik wilde drummen ondanks dat ik bij die workshop de trompet speelde."
"Het leukste aan drummen vind ik, dat je het altijd en overal kunt doen. Ik sla dan bijvoorbeeld met mijn handen op mijn been of op tafel en dat doe ik ook heel vaak hoor! Ik zou mensen zeker aanraden om zelf te gaan drummen omdat dat het leukste is wat je kunt bespelen... Je kunt dan namelijk, net zoals ik, ook andere slagwerkinstrumenten gaan spelen zoals de xylofoon of de marimba. Slagwerk is een hele brede muzieksoort en ik zal het nog lang blijven doen!"

Veel veranderd

In de loop van de jaren is er nogal veel veranderd op het gebied van muziek. En vanzelfsprekend daaronder dan ook de solistische optredens van muzikanten. Van de Looij: "Was het enkele jaren geleden nog zo zo dat er met een trompet, klarinet en een kleine trom werd opgetreden, tegenwoordig komen er marimba's, cello's en veel percussie bij kijken maar ook de klarinet, saxofoon en trompet spelen nog steeds mee."

Meer berichten