Bij starters is het landelijk gemiddeld hypotheekbedrag 205.089 euro: een stijging van 6,5% in vergelijking met een jaar geleden. FOTO: Henk Hendrikx
Bij starters is het landelijk gemiddeld hypotheekbedrag 205.089 euro: een stijging van 6,5% in vergelijking met een jaar geleden. FOTO: Henk Hendrikx

Huizenprijzen stijgen erg sterk

In grote en ook steeds meer middelgrote steden wordt het steeds lastiger een woning te kopen. Door de sterk stijgende huizenprijzen zijn huizenkopers in Veldhoven en Meerhoven gedwongen een steeds hogere hypotheek af te sluiten. Hierdoor neemt het gemiddeld hypotheekbedrag al een aantal kwartalen op rij toe, blijkt uit onderzoek van De Hypotheker.

VELDHOVEN - Door deze stijging dreigt vooral de woningmarkt in de Randstad op slot te gaan voor minder vermogende huizenkopers, zoals starters. Bovendien ligt de gemiddelde huizenprijs voor doorstromers in heel Nederland nu al boven de nieuwe grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) die in 2018 van kracht is geworden. Doordat huizenkopers in (middel)grote steden uitwijken naar omliggende regio's worden de woningprijzen in andere delen van het land ook opgedreven.

Recordhoogte

De stijgende huizenprijzen stuwen het gemiddeld hypotheekbedrag, met name in de grote steden, in het afgelopen jaar steeds verder omhoog. Amsterdam spant de kroon met een gemiddeld hypotheekbedrag van 331.331 euro, gevolgd door Utrecht en Den Haag. Bij starters is het landelijk gemiddeld hypotheekbedrag 205.089 euro: een stijging van 6,5% in vergelijking met een jaar geleden. Bij doorstromers is sprake van een stijging van 6,3%: het gemiddeld hypotheekbedrag is nu 277.016 euro.

NHG-grens

Het landelijk gemiddeld hypotheekbedrag voor doorstromers ligt daarmee zelfs al boven de nieuwe vastgestelde NHG-grens van 265.000 euro. Deze grens is weliswaar een verhoging ten opzichte van 2017, maar door de alsmaar stijgende huizenprijzen komen vooral doorstromers niet meer in aanmerking voor een hypotheek met NHG. Zij kunnen daardoor niet meer profiteren van de garantie die deze regeling biedt. Huizenkopers in Veldhoven zijn geen uitzondering op deze regel. Mede hierdoor worden er in het hele land minder NHG-hypotheken gesloten ten opzichte van een jaar geleden (-7,5%).

Steeds moeilijker

"Door de stijgende prijzen en strengere leennormen lijkt de woningmarkt steeds meer het domein van de doorstromer te zijn", vertelt Wilma van der Sterre-Aarts, franchisenemer van De Hypotheker Veldhoven. "Toch zien we nu dat ook doorstromers last hebben van de sterk stijgende huizenprijzen en het onvoldoende gevarieerde aanbod van woningen in de grote steden. Dit geeft ook gevolgen voor de huizenmarkt in andere delen van het land. Doordat doorstomers in de knel lijken te komen, wijken zij uit naar omliggende regio's, waardoor een waterbedeffect ontstaat."

Meer berichten