De 'verwardag' is met name gehouden om specifieke dementiesituaties herkenbaar te maken bij winkeliers en publiek. FOTO: Bert Jansen.
De 'verwardag' is met name gehouden om specifieke dementiesituaties herkenbaar te maken bij winkeliers en publiek. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen.)

'Dat moet toch te denken geven...'

Donderdag 29 maart is een verwardag gehouden in het CityCentrum. Op die dag zijn bezoekers van het winkelcentrum geconfronteerd met specifieke situaties, herkenbaar bij mensen met dementie.

VELDHOVEN - Doel van de verwardag is bewustwording. Carolien van der Heijden van SWOVE: "We leven in een samenleving waar steeds meer mensen in hun omgeving te maken krijgen met dementie; partner, ouders, buren familie of vrienden. Dat vraagt een zekere mate van verantwoordelijkheid van iemand met dementie. Vooral het erkennen en herkennen van de alledaagse dingen kan helpen."

Alle situaties

Van der Heijden legt verder uit wat je zoal kan doen om te helpen in bepaalde situaties. "Wat je kunt doen? GOED ermee omgaan! Dat betekent G = Geruststellen, O = Oogcontact maken, E = Even meedenken, D = Dank je wel zeggen. Dat werkt in bijna alle situaties."
In het CityCentrum hebben de winkeliers afgelopen donderdag bezoek gehad van verwarde mensen. "Die verwarde personen hadden hulp nodig. Medewerkers zijn overvallen met situaties, gespeeld door acteurs, waar mensen met dementie dagelijks voor staan. Boodschappen doen in de verkeerde winkel zoals een brood proberen te kopen in de winkel voor ijzerwaren. Of 5 keer op een dag terugkomen bij de bakker om een broodje te kopen. Dat moet te denken geven."

Herkennen

Van der Heijden zegt dat er een eenvoudige link te leggen is naar deze situatie. "Mensen die dingen gaan vergeten maken vaak een briefje waarop staat wat ze niet moeten vergeten. Een briefje waarop staat dat je een broodje moet kopen zit in de portemonnee. Als je meerdere malen per dag in je portemonnee kijkt en dat briefje ziet denk je, oh ja, das waar, ik moet nog een broodje gaan kopen! Voor je het weet loopt iemand dus meerdere malen per dag naar de bakker."
Mensen met dementie kunnen prima mee blijven doen in de maatschappij, met het nodige begrip en ondersteuning. "Wij als samenleving kunnen dat met een klein beetje inspanning en goede wil. Herken de signalen en luister naar mensen. Geduld en hulpvaardigheid maakt dat iemand niet nog meer in de war raakt. Het is al vervelend genoeg te moeten merken dat er iets niet helemaal klopt in wat je doet."
De meeste winkeliers is het Citycentrum hebben met deze verwardag een beetje inzicht gekregen in de omgang met een verward persoon. Ze hebbenhet predicaat Dementie Vriendelijk gekregen.

www.swove.nl

Meer berichten