Klimrijk telt 5 routes met een oplopende moeilijkheidsgraad. Baan 5 is de tokkelbaan. Mo is helemaal énthousiast' over 'haar' route. FOTO: Ad Adriaans.
Klimrijk telt 5 routes met een oplopende moeilijkheidsgraad. Baan 5 is de tokkelbaan. Mo is helemaal énthousiast' over 'haar' route. FOTO: Ad Adriaans.

Klimrijk: veiligheid altijd voorop!

'Plop', springt de kurk van de fles Jip en Janneke-champagne. Mo van der Meer (11) schenkt afgelopen zaterdag 31 maart bubbels in glazen bij parcours 5. Hiermee opent hij het vernieuwde Klimrijk Brabant.

VELDHOVEN - Vlak daarvoor onthulde de jonge Veldhovense een bordje met haar naam bij parcours 5. Het is de prijs die Mo wint met een Facebook-actie van het klimpark. "Ik moest een verhaaltje schrijven waarom mijn naam op een parcours moest komen. Ik had geschreven: als ik een parcours krijg met mijn naam, daag ik iedereen uit om mijn record op dat parcours te breken."
Ze is helemaal enthousiast over 'haar' parcours. "Ik hou van klimmen. Maar parcours 5 vind ik het leukst en dat is nou mijn parcours geworden." De 2 keer 100 meter lange tokkelbaan is ook de favoriet van veel van de 30.000 bezoekers die het park het afgelopen jaar bezochten, weet general manager Huub Wijnen.

Vernieuwing

Na zeven jaar was Klimrijk Brabant aan vernieuwing toe. De bomen groeiden in de plateaus en sommige bomen verkeerden in slechte staat en moesten worden weggehaald. De oude parcoursen zijn verwijderd en in december is Active Constructions gestart met de bouw van het nieuwe park. Wijnen: "We zijn lang in overleg geweest om het park zo in te richten dat de beleving optimaal is en dat eigenlijk iedereen het parcours kan voltooien." Klimrijk telt 5 routes met een oplopende moeilijkheidsgraad. Baan 5 is de tokkelbaan. "Baan 4 is de zwaarste. De banen 1 en 2 kan iedereen eigenlijk wel doen.

Hoog in het vaandel

Het nieuwe park is inmiddels goedgekeurd door de European Ropes Course Association. Het park heeft veiligheid hoog in het vaandel. Zo wordt er gebruik gemaakt van het nieuwste valbeveiligingssysteem van Saferoller. Dit continue lifeline-systeem is voorzien van een speciale katrol die zorgt voor een gemakkelijke overgang tussen de hindernissen.
Verder zijn er altijd een instructeur en twee rescuers aanwezig. Klimmers die onderweg niet verder kunnen of durven, worden door de rescuers op een veilige manier uit het parcours gehaald. "Dit trainen ze elke maand waarbij de een het de ander zo moeilijk mogelijk maakt. Alles wordt in een logboek vastgelegd", zegt Wijnen.
Mo heeft inmiddels na een paar pogingen een tijd onder de twee minuten gezet op haar parcours. Haar opa Rein van der Meer (71) liet zich niet kennen. Ook hij voltooide het parcours dat de naam van zijn kleinkind draagt. "Het is super. Als je hier met kinderen komt, kun je me toch een plezier maken..."                

Meer berichten