Thea van der Steeg en Sharen van Eeten halen veel voldoening uit hun vrijwilligerswerk voor Humanitas. FOTO: Bert Jansen.
Thea van der Steeg en Sharen van Eeten halen veel voldoening uit hun vrijwilligerswerk voor Humanitas. FOTO: Bert Jansen.

'Oké, jij gaat goed vooruit'

Humanitas Eindhoven wil dolgraag meer naamsbekendheid in Veldhoven. `Er zijn voor mensen die een extra steuntje nodig hebben' , is een korte maar krachtige omschrijving voor het werk van Humanitas.

VELDHOVEN . Coördinator Lucie Nijskens zegt: "Wij willen de mensen iets brengen en ze meer zelfredzaam maken met behulp van onze vrijwilligers. Iedere vrijwilliger krijgt daarvoor vooraf een goede en gedegen training."

Projecten

De projecten worden gefinancierd door de gemeente Veldhoven. Te denken valt aan ondersteuning voor kwetsbare gezinnen met kinderen; het ondersteunen van een kind van gescheiden ouders Als het gaat om een omgangsregeling, en de MentorMaatjes, ondersteuning voor leerlingen van 10 tot 17 jaar bij wie het thuis even niet lekker loopt. Verder is er Jeugdsupport, ondersteuning voor jongeren die te maken hebben (gehad) met jeugdhulpverlening.

Sharen van Eeten (19) is MentorMaatje sinds een half jaar. Een paar uur per week begeleidt zij in Veldhoven twee meisjes van 9 en 12 jaar, ieder op hun eigen school. Sharen: "Het meisje van 12 wil beter kunnen plannen en meer zelfvertrouwen krijgen. Haar ouders zijn gescheiden en dat heeft veel impact op het meisje. In het begin was ze heel teruggetrokken, maar nu zegt ze soms dingen dat ik denk: oké, jij gaat goed vooruit", lacht Sharen.

Kwetsbare mens

Thea van der Steeg (67) wilde na haar pensionering meer betekenen voor kwetsbare mensen. Na een intakegesprek volgde zij de basiscursus. "Ik kom nu een paar uurtjes per week bij een alleenstaande werkende moeder met drie pubers. Ik praat met haar over de opvoeding van de kinderen. Voor deze vrouw ben ik een soort engeltje. Wat zich zoal aandient, is heel breed. Soms zijn het praktische tips, soms meehelpen in het papierwerk of ondersteuning geven bij moeilijke gesprekken. Gelukkig is er ook tijd voor humor. Ik vind Humanitas een prettige organisatie."

Meer berichten