Het reanimeren van baby's was één van de belangrijke onderdelen van de brandweerwedstrijd. FOTO: Ad Adriaans.
Het reanimeren van baby's was één van de belangrijke onderdelen van de brandweerwedstrijd. FOTO: Ad Adriaans.

'We weten nu hoe we bij brand moeten reageren'

Zeven brandweerteams streden afgelopen zaterdag in Veldhoven om een plaats in de volgende ronde van de vaardigheidstoets van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). Plaats van handeling was kinderopvang Het Witte Wiel aan de Provincialeweg.

VELDHOVEN - Nagenoeg de hele dag was de opvang gevuld met rook, loeide het brandalarm en vulde het geluid van huilende baby's de ruimtes. In dat decor moesten brandweerlieden hun kunnen tonen tijdens de wedstrijd.

Waarnemers

"Waarnemers volgen de ploegen tijdens de wedstrijd. Zij luisteren naar wat er gezegd wordt en kijken hoe ze werken", legt Alex Martens, provinciaal coördinator vaardigheidstoetsen, uit. De inwoner van Mierlo is provinciaal coördinator vaardigheidstoetsen van de ABWC.

Scenario

Het brandweerkorps van Veldhoven tekent voor de organisatie van de proef. Marthijn van den Broek bedacht het scenario. "We oefenen zelden met kindjes. Daarom zijn we heel blij met deze locatie. Hier kunnen de deelnemers een keer met een babybedje stoeien. Het hekje is heel lastig te openen terwijl haast is geboden."

Leerzaam

Han Meijers van het korps uit Oirschot vond de proef heel leerzaam. "Normaal werken we met een volwassen pop. De poppen in deze kinderopvang zijn net echte baby's. Dat is toch effe anders."

Penny van Dijk uit Bavel is bevelvoerder van het damesteam. Ze vond het een heel realistische proef. "Er waren vier baby's bij betrokken en dat oefenen we bijna nooit. Er waren veel leermomenten. Zo heb ik onder meer de kennis over kinderreanimatie weer opgefrist." Haar Veldhovense teamgenoot Martine van Rhee stond deze keer aan de andere kant. Samen met Caroline van Vroenhoven, in het dagelijks leven ambulancechauffeur, richtte ze het gewondennest in en ving de slachtoffers op. "Op een gegeven moment hebben we het zo druk dat de brandweermensen zelf een baby moeten reanimeren." Vanuit Het Witte Wiel namen Kim van Rooy en Anouk Pijnenburg deel aan de oefening. "We weten nu hoe we bij brand moeten reageren."

Meer berichten
Shopbox