Stichting Team KinG heeft 450 troostkoffertjes overhandigd aan het Medisch Oncologisch Centrum (MOC) van het Máxima Medisch Centrum (MMC). Op foto v.l.n.r.: Lian Sweegers, Chantal Gonzalezen Jan Matheeuwsen. FOTO: Melvin van Liebergen.
Stichting Team KinG heeft 450 troostkoffertjes overhandigd aan het Medisch Oncologisch Centrum (MOC) van het Máxima Medisch Centrum (MMC). Op foto v.l.n.r.: Lian Sweegers, Chantal Gonzalezen Jan Matheeuwsen. FOTO: Melvin van Liebergen.

450 troostkoffertjes voor het MOC

Stichting Team KinG heeft 450 troostkoffertjes overhandigd aan het Medisch Oncologisch Centrum (MOC) van het Máxima Medisch Centrum (MMC).

VELDHOVEN - Drijvende kracht achter Stichting Team KinG, Jan Matheeuwsen, zet met de stichting alles in het werk om kanker binnen gezinnen bespreekbaar te maken. "In gezinnen waarbij een van de ouders of grootouders kanker krijgt heeft dat een grote impact, vooral voor jonge kinderen."

Duidelijkheid

Hoe een kind uitleggen dat papa of mama steeds naar het ziekenhuis moet, operaties ondergaat, chemotherapie of bestraling? Matheeuwsen: "Voorlichting! Kinderen zijn gebaat bij duidelijkheid en eerlijkheid. Door de juiste voorlichting te geven haal je die onduidelijkheid weg en daarmee maak je kanker bespreekbaar. Wat moet een kind zich voorstellen bij een chemokuur? Die kan zich van alles in het hoofd halen en tot de meest gruwelijke beeldvorming komen."

Onbegrijpelijk

De troostkoffertjes werden voorheen verzorgd door stichting Máxima maar die is daarmee gestopt. Matheeuwsen: "Onbegrijpelijk! Juist die troostkoffertjes helpen - kleine - kinderen door deze moeilijke periode heen."
Matheeuwsen ging vervolgens op pad om met Stichting Team KinG het verstrekken van de noodzakelijke koffertjes voort te kunnen zetten. "Binnen een week was het geregeld, mede mogelijk gemaakt door een donatie van € 3000,- van het coöperatiefonds Rabobank Eindhoven Veldhoven."

Impact

"Het coöperatiefonds ondersteunt initiatieven zoals de troostkoffertjes vanwege het grote maatschappelijke belang", vertelt Chantal Gonzalez, adviseur marketing & communicatie bij Rabobank Eindhoven-Veldhoven. "Kanker kan iedereen overkomen en treft het hele gezin. Dat wij een financiële bijdrage mogen leveren aan een kleine troost zoals het troostkoffertje maakt het misschien wat gemakkelijker voor een kind."
Verpleegkundig specialist Lian Sweegers van het MOC kreeg de koffertjes van Jan Matheeuwsen en Chantal Gonzalez overhandigd. "Het helpt écht! Een troostkoffertje doet waar het voor bedoeld is; troost bieden. De inhoud is gericht op de leeftijd van het kind, van een knuffeltje tot schrijfgerei en boekjes met voorlichting. Met de inhoud van het koffertje leren kinderen hun verdriet beter te uiten. Ze ondervinden steun aan het knuffeltje en kunnen hun verhaal of verdriet daarmee delen."
Sweegers vertelt vervolgens dat ze regelmatig wordt getroffen door de impact van het troostkoffertje. "Een moeder met een dochtertje van 6 jaar... Het koffertje was voor beiden een troost. Moeder moest van haar dochter bij alle behandelingen het koffertje meenemen. Dochtertje deed daar een knuffel in en wat te eten en te drinken en ook nog een koekje. Dan had mama alles bij en hoefde ze niet bang te zijn."
Matheeuwsen: "Tja, daar is alles mee gezegd."

Meer berichten