Talkshowhost Simone Middel met naast haarr Toon Heijms, taalambassadeur ABC. FOTO: Bert Jansen.
Talkshowhost Simone Middel met naast haarr Toon Heijms, taalambassadeur ABC. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen.)

DigiTaalhuis doorbreekt isolement

De officiële opening van het DigiTaalhuis Veldhoven afgelopen donderdag 22 februari in een bomvolle bovenzaal van de bibliotheek, wordt voorafgegaan door een wervelende heuse talkshow. Host Simone Middel ondervraagt op innemende wijze gasten en vertegenwoordigers van de 9 convenanten.

VELDHOVEN - Stichting Cordaad Welzijn, Stichting EVA, Ster College Eindhoven, Educatief Centrum De Parasol, Landelijke Stichting Lezen & Schrijven, SeniorWeb, Totaal inburgering & Training, de Bibliotheek Veldhoven en de Gemeente Veldhoven ondertekenen 6 april 2017 het convenant voor het Digitaalhuis. . Directeur van de bibliotheek Dorine Prinsen hierover: "Ieder heeft zijn eigen expertise en samen kunnen we van al deze talenten gebruik maken om een keten te vormen."

ÉÉN

Veldhoven telt zo'n 3.000 laaggeletterden. Om niet in een isolement te raken kunnen zij gebruik maken van de diensten van het nieuwe DigiTaalhuis. Robert Tops van Cordaad Welzijn: "Wij maken gebruik van de kwaliteit van onze bezoekers. Met zo'n 70 vrijwilligers maken we samen mooi werk. En het aantal vrijwilligers groeit nog steeds! Vrijwilligers kunnen hun deskundigheid vergroten door training en ook dat is een voordeel van de samenwerking."
Simone Middel meldt vol trots dat het Taalcafé in januari een prijs heeft gekregen, te weten de ÉÉN van Veldhoven. Een waarderingsprijs van de gemeente omdat het Taalcafé bijdraagt aan de participatie van mensen die nog maar kort in Veldhoven wonen.

Primeurs

Sinds de start hebben al ruim 250 mensen uit 45 landen het Taalcafé bezocht. Sobera Haydari is zo'n deelneemster. Ze noemt het 'een leerzaam programma' waar ze zich prettig bij voelt. "Ik wil uiteindelijk in de overheid helpen, maar ook mijn kinderen."
Ontroerend is tijdens de opening van het DigiTaalhuis het korte filmpje over Toon Heijms. Hij is een laaggeletterde handwerksman die zijn rekeningen door anderen liet invullen. Door zich bij te scholen wist hij zich op te werken tot Ambassadeur van ABC Tilburg. Heijms: "Toen ik ambassadeur werd is alles van me afgegleden." In 2016 kreeg hij de onderscheiding 'Taalheld van Nederland'.
Simone Middel heeft nog een primeur te melden, namelijk dat het MMC Veldhoven ook het convenant gaat ondertekenen. Patiënten en bezoekers die moeite hebben met lezen en schrijven, krijgen meer aandacht en kunnen doorverwezen worden naar het DigiTaalhuis. Nog een primeur is het programma 'En nu zelf aan de slag' dat voor het Taalhuis is ontwikkeld door het SeniorWeb Veldhoven.

Meer berichten
Shopbox