Vergelijking tussen Máxima Medisch Centrum en andere Nederlandse ziekenhuizen. ILLUSTRATIE: MMC.
Vergelijking tussen Máxima Medisch Centrum en andere Nederlandse ziekenhuizen. ILLUSTRATIE: MMC.

MMC 5 jaar vrij van centrale lijn-infecties

Géén katheter-gerelateerde bloedbaaninfecties (CRBSI) op de Intensive Care (IC) was het doel van het project 'Zero Tolerance for medical veneus CRBSI'. Dit is een feit vanaf 16 oktober 2012. Sinds die datum is er géén infectie meer voorgekomen. Máxima Medisch Centrum (MMC) is hiermee het eerste Nederlandse ziekenhuis dat zo lang vrij is van deze infecties.

VELDHOVEN - Bij een behandeling op de IC is het nodig dat medicatie langdurig via de bloedbaan wordt toegediend. Door een katheter in te brengen, is het mogelijk vloeistoffen via de bloedbaan toe te dienen. Deze katheter blijft meestal zitten tot het einde van de behandeling, waardoor er makkelijk infecties ontstaan.

Zero Tolerance

"Vroeger dachten we dat het normaal was dat er infecties waren, maar in de loop der jaren zijn we er achter gekomen dat het niet zo is, door nieuwe inzichten in hygiënevoorschriften. Daarom hebben we maatregelen genomen en het Zero Tolerance-beleid ingezet. Dat tot op heden buitengewoon succesvol is", aldus Marc Königs, intensivist in MMC.
"We zijn een van de eerste ziekenhuizen in Europa die de Tegaderm CHG pleisters hebben ingezet. Dat is een pleister die in combinatie met huid-desinfecterende gel op de insteekopening van een katheter wordt geplakt. Op deze manier krijgen infecties bijna geen kans meer. Daarnaast hebben wij intensief het verpleegkundig- en intensivistenteam geschoold. Waarna géén infectie meer is voorgekomen. Een grote stap in de kwaliteit van zorg voor de meest kwetsbare groep patiënten door deze dreiging uit te bannen."

Verbeterslag

Vooral voor de patiënt is er een grote verbeterslag gemaakt. Geïnfecteerde centrale lijnen kunnen zeer ernstige bloedvergiftigingen of zelfs nierfalen veroorzaken. Deze infecties moeten behandeld worden met antibiotica, waardoor een patiënt langer in het ziekenhuis moet blijven. De belangrijkste winst is dan ook de verkorte ligduur voor een patiënt. Doordat er geen infecties optreden hoeven patiënten minder lang in het ziekenhuis te blijven. De implementatie van het nieuwe zorgprotocol zorgt daarnaast voor een flinke besparing. Er worden 35% minder lijnensets gebruikt, wat jaarlijks 3,500 euro oplevert.

Meer berichten
Shopbox