Harrie Kelders met zijn lievelingshond, de boerenfox Bert.
Harrie Kelders met zijn lievelingshond, de boerenfox Bert. (Foto: Ad Adriaans.)

10-jarige over zijn ziekte: 'Eetgeluiden vind ik heftig!'

Eten. Verscheidene keren per dag stoppen mensen achteloos iets in de mond, kauwen het fijn en slikken het door. Vrijwel niemand stoort zich daaraan. Toch zijn er duizenden mensen die deze eetgeluiden niet kunnen verdragen. Ze worden woedend als ze het horen. De 10-jarige Harrie Kelders lijdt aan misofonie.

VELDHOVEN - De jonge Oerlenaar is al vanaf zijn 2e jaar een slechte eter, zegt zijn moeder. "Hij keek raar als we iets aten en kwam er nooit bijzitten. Samen eten voor de tv ging nog wel, maar vanaf zijn 5e jaar lukte dat ook niet meer."

Knopje om

Uiteindelijk bleek dat Harrie zich stoorde aan het smakken. De eetgeluiden maken hem boos, soms zelfs razend. Moeder Kelders: "Je ziet een knopje omspringen. Daarna is hij niet meer voor rede vatbaar."
Harrie is op zichzelf een heel aardige jongen en hij weet dat hij zo niet moet reageren. Maar hij kan het meestal niet onderdrukken.

Aanpassen

De familie probeert er zoveel mogelijk rekening mee te houden. Zo komen er geen toastjes op tafel als de familie samen een film kijkt. "Als ik een mandarijn eet waar Harrie bij is, probeer ik dat stiekem te doen", zegt zijn zus Jenny (9). En op een koekje sabbelt ze net zo lang tot het zacht is, om het dan door te slikken. Ook zus Sanne (11) past zich aan. "We proberen heel langzaam te eten. Dan hoor je er bijna niets van."

Triggers

Harrie eet meestal in een aparte kamer, niet met de familie. Moeder Kelders: "Elke keer weer doen we een poging om samen te eten, dat geef je toch nooit op."
Wordt eten geassocieerd met gezelligheid, voor de familie Kelders is het tegenovergestelde. "Het leidt steeds tot ruzie. Door de misofonie heeft Harrie een hekel gekregen aan eten."
Gaandeweg begint Harrie zich aan meer geluiden te ergeren. Harrie: "Ik heb de triggers smakken, slikken, met een pen klikken, ademen en de neus ophalen. Maar vooral de eetgeluiden zijn heftig."
Behandelingen helpen tot nu toe niet. Deze maand volgt een bezoek aan een psycholoog. "Die denkt dat ze er iets mee kan", zo moeder Kelders.

Meer berichten
Shopbox