Toon Antonis leidt het project-Leuskenhei voor RSZK. "Met Leuskenhei hebben we een omslag gemaakt op gebied van zorg en wonen." FOTO: Bert Jansen.
Toon Antonis leidt het project-Leuskenhei voor RSZK. "Met Leuskenhei hebben we een omslag gemaakt op gebied van zorg en wonen." FOTO: Bert Jansen.

De cultuur van 'toen' terugbrengen

De nieuwe zorglocatie RSZK Leuskenhei opent zondag 18 februari de deuren voor het publiek. Belangstellenden, omwonenden of mogelijk toekomstige bewoners zijn dan van harte welkom van 11.00 tot 15.00 uur.

VELDHOVEN - Leuskenhei is een mooie nieuwe zorglocatie voorzien van de nieuwste snufjes op innovatie, techniek en domotica. Toon Antonis leidt het project Leuskenhei voor RSZK. "Met Leuskenhei hebben we een omslag gemaakt op gebied van zorg en wonen."

Eigen omgeving

Leuskenhei bestaat uit 3 fysieke gebouwen en bestaat uit 25 sociale huurwoningen en 8 patiowoningen. Het woonzorggebouw heeft 32 appartementen waarvan 24 plaatsen PG (Psycho Geriatrie) en 8 plaatsen somatiek. "Wat het wonen op Leuskenhei betreft, is wonen en zorg in de nieuwe thuissituatie. We kijken daarbij naar de levenssituatie voordat iemand in het zorgcomplex komt te wonen. We hanteren daarbij het motto en de visie van de RSZK, namelijk dat ouderen kunnen blijven wonen in een eigen omgeving. De visie thuis kan overal, hanteren we in de breedste zin van het woord."
Wat dit inhoudt legt hij in een korte samenvatting uit. "We brengen daarmee de cultuur van 'toen' terug. Het bejaardenhuis-oude-stijl. Veel ouderen kwamen daar alvast wonen voor als ze later zorg zouden moeten krijgen. In een bejaardenhuis hadden ze een eigen kamer, met eigen spulletjes, van thuis uit meegebracht. Juist die cultuur brengen we met Leuskenhei weer terug."

Eigen regie

Welzijn staat volgens Antonis voorop. "Wonen is voor iedereen heel persoonlijk. De een wil vloerbedekking, de ander een laminaatvloer. Zo geldt dat voor de hele inrichting, bijna alles in hierin mogelijk. Eigen meubels, eigen spulletjes, eigen bed. Niet meer het wonen in een omgeving die 'wij' bedacht hebben als vast stramien. Denk daarbij aan een hoog of laag bed, tafel en stoeltje van het huis. We gaan het zogenoemde systeemdenken hier helemaal loslaten. We kijken naar mogelijkheden, niet wat niet kan! De bewoner en zijn volledige sociale omgeving voeren de regie."

Ook in de woonsetting zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt. "Het hele netwerk is daarbij essentieel. Hield vader of moeder van koken? Dat kan hier! Niets lekkerder dan een verse pan soep of vlees op het fornuis. Leuskenhei biedt een eigen thuis. Tijdens de open dag op zondag 18 februari staan de deuren open en kan iedereen komen kijken wat wonen op Leuskenhei voor iemand kan betekenen. In navolging van de Brabantse gastvrijheid staat het bakske koffie bruin."

Meer berichten