Viert u carnaval? Houd dan eens bij hoeveel geld uitgeeft aan sterke drank! FOTO: FreePix
Viert u carnaval? Houd dan eens bij hoeveel geld uitgeeft aan sterke drank! FOTO: FreePix (Foto: FreePix)

Brabanders sterke drank drinkers

Jongeren drinken tijdens carnaval meer sterke drank en shotjes dan oudere generaties. Dit blijkt uit onderzoek, waarbij aan ruim 2.000 respondenten werd gevraagd naar hun drinkgedrag. Van de jongeren van 20 jaar en jonger geeft 69,9% van de ondervraagden aan shotjes te nuttigen tijdens carnaval en 61,6% van hen drinkt tijdens carnaval ook sterke drank zoals wodka en tequila. Bier blijft in algemene zin het populairste drankje voor carnavalvierend Nederland.

VELDHOVEN - Wat is nu eigenlijk het drinkgedrag van carnavalsvierders? En hoeveel geld wordt tijdens carnaval uitgegeven aan drank? Zijn er grote verschillen wat leeftijd betreft? En wat provincie betreft?

Brabanders

Meer dan de helft van de ondervraagden (52,6%) geeft aan tijdens de carnavalsweek meer dan 15 glazen alcohol te nuttigen. Daarnaast valt op dat jongere generaties meer geld aan drank uitgeven dan oudere generaties.

Noord-Brabanders drinken overigens de meeste sterke drank (16,2%) en de meeste mixdrankjes (29,8%). In carnavalminnend Limburg daarentegen houden ze het hoofdzakelijk bij bier (65,3%) en drinken ze ook -heel verrassend! - veel fris en water (55,9%).

Uit het onderzoek komt zelfs een duidelijke trend naar voren: naarmate mensen ouder worden, geven zij tijdens carnaval minder geld uit aan alcoholische dranken. Zo geeft het grootste deel van de jongeren (74,9%) tussen de 21 en 30 jaar tussen de 50,00 en 200,00 euro uit aan drank, terwijl het merendeel van de mensen van 50 jaar of ouder niet meer dan 25,00 euro uitgeeft.

Rijden onder invloed

Ondanks de verhoogde alcoholconsumptie, zijn de meeste carnavalsvierders toch verantwoordelijke chauffeurs. 93,7% van de ondervraagden is dan ook nog nooit dronken achter het stuur gekropen... Wel is 4,3% van deze groep ooit wel eens bij een dronken bestuurder ingestapt. En 6,3% van de ondervraagden geeft eerlijk toe wel eens met een slok teveel op achter het stuur gezeten.

Als het op rijden onder invloed aankomt, dan blijken de jongeren duidelijk verantwoordelijker dan ouderen. Feestvierders tussen de 30 en 40 jaar belanden het vaakst met een slok teveel op achter het stuur. Ruim 1 op de 10 dertigers (11,9%) is namelijk minimaal één keer dronken achter het stuur gekropen tijdens carnaval. Leuk zou in deze zijn geweest, hoeveel daarvan weer door de politie gepakt zijn.

Voor meer info over het onderzoek, zie website.

www.feestkleding365.nl/carnaval-2018

Meer berichten