Winnares Sofie van Sprang, uit groep 7 van basisschool Op Dreef, eindigt vóór alle anderen op de 1e plaats en mag zich Veldhovens Voorleeskampioen 2018 noemen. FOTO: Theo van Sambeek.
Winnares Sofie van Sprang, uit groep 7 van basisschool Op Dreef, eindigt vóór alle anderen op de 1e plaats en mag zich Veldhovens Voorleeskampioen 2018 noemen. FOTO: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Sofie van Sprang Voorleeskampioen

Afgelopen maandag 5 februari vindt in de grote zaal van De Schalm de lokale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd plaats. Na een spannende wedstrijd tussen de schoolkampioenen van 7 deelnemende Veldhovense scholen, komt Sofie van Sprang als allerbeste uit de bus. Trots en verrast is ze, als de voorzitter van de jury, wethouder Mariënne van Dongen, haar naam roept: "Sofie van Sprang is de Veldhovense Voorleeskampioen 2018!"

VELDHOVEN - De schoolrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd worden door de scholen die zich hebben opgegeven georganiseerd, waarna de schoolkampioenen kunnen dingen naar de felbegeerde titel 'Veldhovense Voorleeskampioen 2018'. Op het podium in de grote zaal van De Schalm is een prachtige voorleestroon neergezet, wat de hele presentatie nog een extra vorstelijk gevoel geeft!

Bonzend hart

Muzikant en docent Marinho Peters presenteert de wedstrijd en weet het publiek vanaf het begin enthousiast te maken. Cheyenne Jaspers uit groep 7 van basisschool de Heiacker, bijt met heldere en rustige stem, heel verdienstelijk de spits af. Zoë op den Buijs uit groep 8 van basisschool Aan't Heike, leest heel gedurfd voor en kijkt goed de zaal in. Wesse van der Elzen uit groep 7 van basisschool Dick Bruna gaat relaxt op de troon zitten en leest voor alsof hij het dagelijks doet…

Mimiek

Het publiek wordt tijdens een intermezzo door Anouk en Syl van De Heiacker getrakteerd op een leuke dans. Daarna volgt een heel acrobatisch optreden door leerlingen van Op Dreef. De laatste 4 voorleeskandidaten zijn nu aan de beurt. Babs van Giesen uit groep 8 van De Berkacker durft een moeilijk onderwerp aan te snijden met '8e-groepers huilen niet' van Jacques Vriens. Mare Aipassa uit groep 8 van basisschool Eigenwijs leest helder en rustig voor en tot slot weet Petra Calayji uit groep 8 van basisschool De Rank, het publiek te boeien. Sofie van Sprang heeft volgens de jury – die het vandaag weer heel moeilijk heeft - nét een streepje voor op de anderen door de originele keuze van het boek 'Gevaarlijke foto's' van Ruben Prins. Sofie introduceert het boek duidelijk en leest gedurfd met àlle mimiek en gebaren die ze in zich heeft, op een heel natuurlijke manier voor.

De Nationale Voorleeswedstrijd viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Alle basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8 in Nederland kunnen meedoen. Winnaar Sofie van Sprang, mag door naar de halve provinciale finale op 20 april in Oisterwijk.

Meer berichten