Foto: Bert Jansen.

'Ik wil zo authentiek mogelijk zijn!'

'Wanneer is de eeuwigheid begonnen?', is een van de doordenkertjes uit de bijzondere gedichtenbundel die René Rockx uit Veldhoven heeft geschreven. Het boek 'Op mijn woord ', uitgegeven afgelopen vrijdag 12 januari door uitgeverij Boekscout, bevat 60 gedichten, 45 minimaaltjes en 39 doordenkertjes. "Een bundel voor elk wat wils, voor iedereen wat te lezen", is de mening van auteur René Rockx.

VELDHOVEN - Het begon allemaal op de kweekschool in de jaren '60 met discussies over bijvoorbeeld W.F. Hermans, Jean Paul Sartre en niet te vergeten het existentialisme. Rockx: "Onze leraar Nederlands was erbij. Dat vond ik wel spannend. Ik ben toen naar de bieb gegaan om boeken te zoeken over deze onderwerpen om goed beslagen ten ijs te komen. Ik heb heel mijn leven gelezen."

Hij haalt een beduimeld notitieboekje uit de kast. "Kijk, op 6 november 1964 ben ik op gaan schrijven welke titels ik las en dat doe ik nog steeds. In juli 2011 stonden er al 1.672 titels in. Tegenwoordig lees ik meer om te kijken hoe een ander het doet. Gedichten scoren niet zo hoog, maar het weerhoudt me niet om het toch te doen. Maar dan wel toegankelijk en ik hoop er een breed publiek mee aan te spreken. Ik heb mijn eigen stijl ontwikkeld. Ik wil zo autenthiek mogelijk zijn."
Dan trots: "Het 1e exemplaar van mijn bundel is al verkocht! En er is nog iemand die het wil hebben. Ik ben blij dat de mensen zo nieuwsgierig zijn!"

De meeste gedichten zijn uit de jaren '80/'90. De minimaaltjes zijn zeer recent. Het zijn zogenaamde haiku's: 17 lettergrepen met een ritme van 5-7-5. "Op vakantie gaat ook het notitieboekje mee en de haiku's floepten er uit. De doordenkertjes zijn eigenlijk geen gedichten maar ze mochten er ook bij."
'Wanneer is de eeuwigheid begonnen?', is zo'n doordenkertje. Rockx: "Het zijn dingen die me bezighouden en die vorm willen krijgen. Ik probeer emoties met woorden te vatten".
Als Rockx in 2010 met pensioen gaat, begint hij ook te tekenen. Eén van zijn tekeningen vormt de fraaie omslag van zijn dichtbundel.

Meer berichten