De Cubaanse ambassadeur (roze shawl en baret) en de consul bezoeken Marianne de Kort-Honings (tweede rechts naast borstbeeld) en leggen bloemen bij het beeld van José Martí. FOTO: Theo van Sambeek.
De Cubaanse ambassadeur (roze shawl en baret) en de consul bezoeken Marianne de Kort-Honings (tweede rechts naast borstbeeld) en leggen bloemen bij het beeld van José Martí. FOTO: Theo van Sambeek. (Foto: Henk Hendrikx)

Eerbetoon José Martí geldt ook 'Cubaan' Vincent de Kort

Marianne de Kort-Honings ontvangt afgelopen zondag 28 januari hoog bezoek in haar tijdelijke woning op camping 't Witven. De Cubaanse ambassadeur, mevrouw Soraya Elena Alvarez Núñez en de consul, de heer Rafaël Lesca Torralba, leggen met een 20-tal personen witte bloemen bij het beeld van José Martí (1853-1895), één van de leiders tijdens de Cubaanse onafhankelijkheid oorlog en tevens gewaardeerd dichter en schrijver. Tegenwoordig wordt hij gezien als Cuba's belangrijkste held.

VELDHOVEN - Het beeld van José Martí staat jarenlang in de voortuin van het monumentale pand de Oude Pastorie in Veldhoven, waar Marianne samen met haar man, Vincent de Kort (1951-2014), destijds ook een Bed & Breakfast en restaurant runt. De tekst onder het borstbeeld luidt: 'José Martí nodigt je uit voor Cubaans eten'. In Veldhoven en omgeving is Vincent de Kort bekend door zijn grote inzet voor de eerste levensbehoeftes van vele families in het land waar hij zijn hart aan had verpand: Cuba.

Terugblik

Als Vincent zijn vaste baan verliest, begint hij samen met Marianne, vriendin Marion en haar man Juàn Carlós, een restaurant, een zogenaamde Paladar. Aanvankelijk wordt er gekookt voor een nieuw huis voor de moeder van kok Juàn Carlós. Haar huisje is beschadigd door een orkaan en na 2,5 jaar geld inzamelen wordt het doel bereikt. Ook de opbrengsten van de jaarlijkse Cuba festivals in en om de Oude Pastorie komen goed terecht. Deze opbrengsten en ook goederen worden persoonlijk naar Cuba gebracht.

Cubaanse ambassade

Marianne is erg vereerd met het bezoek van de Cubaanse ambassadeur en consul: "Het unieke beeld van José Martí is helaas jaren geleden gestolen uit onze tuin en waarschijnlijk vernield, maar is met een 3D-printer opnieuw gemaakt. Ik vind het zó bijzonder dat ik vandaag al deze mensen van de Cubaanse ambassade mag ontvangen. Daarmee herdenken we Vincent, die zich jarenlang in heeft gezet voor onder meer voor gehandicapten in Cuba, tegelijkertijd ook." Na het overlijden van Vincent de Kort, moet Marianne noodgedwongen de Oude Pastorie verkopen, maar Cuba bleef in haar hart.

Meer berichten