De belangrijkste verandering sinds de opening van het VMK-centrum is dat alle aandacht nu uit gaat naar de baby en ouders tijdens en na de bevalling. FOTO: Freepix
De belangrijkste verandering sinds de opening van het VMK-centrum is dat alle aandacht nu uit gaat naar de baby en ouders tijdens en na de bevalling. FOTO: Freepix (Foto: Rob Weekers)

MMC trots op 5 jaar Vrouw Moeder Kind-centrum

Het Vrouw Moeder Kind-centrum (VMK-centrum) van Máxima Medisch Centrum bestaat 5 jaar. In Nederland de eerste combinatie van een ziekenhuis voor normale bevallingen, een intensive care-afdeling voor veel te vroeg geboren baby's en een high care-afdeling voor zwangeren.

VELDHOVEN - De meeste baby's die de afgelopen 5 jaar in MMC zijn geboren, zijn kerngezond. Maar als er tijdens hun geboorte een complicatie was opgetreden, dan had een team van verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen, anesthesiologen en verpleegkundigen klaargestaan om in te grijpen.

Alle aandacht

"De belangrijkste verandering sinds de opening van het VMK-centrum is dat alle aandacht nu uit gaat naar de baby en ouders tijdens en na de bevalling. Deze `familiy centered care' aanpak betekent dat moeder en kind, als het medisch verantwoord is, niet meer uit elkaar worden gehaald, zoals vroeger. Baby en ouders blijven samen op hun eigen moderne kraamsuite, waar alles aanwezig is om, indien nodig, in te grijpen", vertelt kinderarts Niemarkt desgevraagd.

Uitgangspunt

Gyneacoloog Pieter van Runnard Heimel vervolgt: "Het gezin is het middelpunt van onze zorg. Zo werken we bijvoorbeeld met het `heilige uur' oftewel het Sacred Hour." De baby blijft indien mogelijk direct na de bevalling minimaal 1 uur bij de moeder op de borst, waardoor de moeder-kind binding sterker wordt. En ook de slaagkans van borstvoeding geven groter wordt. "Deze manier van werken zit inmiddels in de genen van alle medewerkers. We zijn continu bezig om de zorg rondom het gezin te regelen en die te verfijnen. We hebben het sacred hour zelfs op de operatiekamer doorgevoerd. Nog tijdens de keizersnede-operatie kan de baby bij mamma op de borst liggen", aldus Van Runnard Heimel. Ook bijzonder is dat in geen ander ziekenhuis in Zuidoost-Brabant gynaecologen werken die zijn gespecialiseerd in verloskunde en zich ook alleen met dit vakgebied bezighouden. Vrouwen zijn dus verzekerd van deskundigheid en ervaring op het gebied van bevallen, als deze ondersteuning nodig is.

Meer berichten
Shopbox