Logo veldhovensweekblad.nl


Plaatje van de voorstelling I'm a Soulman. FOTO: Eric van Nieuwland.
Plaatje van de voorstelling I'm a Soulman. FOTO: Eric van Nieuwland. (Foto: Eric van Nieuwland)

Swingende ode aan de soulmuziek

'I'm a Soulman' trekt langs de Nederlandse theaters. Ook de Schalm in Veldhoven staat op de playlist. Deze opzwepende soulshow leidt het publiek door de muziek en geschiedenis van het bekende platenlabel 'STAX'. Steffen Morrison (bekend van The Voice of Holland) en Manoushka Zeegelaar Breeveld staan garant voor een soulvolle en muzikale avond. Inclusief swingende afterparty in de foyer.

VELDHOVEN - Het is 1958. De blanke broer en zus Jim en Estelle Steward beginnen een opnamestudio in het hart van een zwarte wijk in Memphis. De studio krijgt al snel veel naamsbekendheid en staat aan de wieg van het legendarische platenlabel 'STAX'. Het label wordt bekend door hits als 'Knock on Wood', 'Sitting on the Dock of the Bay' en 'I'm a Soulman', en artiesten als Sam & Dave, Isaac Hayes, Booker T. en 'STAX's' boegbeeld Otis Redding groeien in korte tijd uit tot wereldsterren.

Legendarisch

Zanger Steffen Morrison vindt het een eer om in de voetsporen te treden van deze legendarische artiesten. 'Al die fantastische artiesten waren baanbrekend en hebben diepe groeven achtergelaten in het muzieklandschap'. Ook Manoushka is zeer vereerd mee te kunnen werken aan deze show. Zij probeert vooral het gevoel van de soulzangeressen te evenaren. 'We proberen de artiesten niet te imiteren, dat kan ook helemaal niet. Wel zijn we het aan de muziek verplicht om zo dicht mogelijk bij het gevoel te komen.'

De spanningen van destijds lopen als een rode draad door de voorstelling, maar muziek en positiviteit voeren de boventoon. Manoushka: 'Het is belangrijker om te vertellen hoe de muzikanten ermee omgingen en hoe zij het feest in zichzelf bleven vieren. Bij 'STAX' draaide het slechts om talent en het maken van goede muziek. Niet om huidskleur." De spanning rond het ideaal van 'STAX' is nog altijd actueel, vervolgt producent Michael Varekamp. 'De cast van 'I'm a Soulman' is divers. Deze verscheidenheid is volkomen normaal, maar het maakt je bewust van het feit dat diversiteit niet altijd zo vanzelfsprekend was."

Meer berichten
Shopbox